Vil ha flere kommuner med på Røde Kors-laget

Jordskredet som krevde liv i Orkdal forrige måned, bør være en vekker for kommuner som ikke har gode rutiner for samfunnsikkerhet, mener Røde Kors. Det skriver avisa Sør-Trøndelag. (Linken er ikke tilgjengelig).

I Røde Kors’ nye beredskapsrapport for 2018 er klimaendringene den røde tråden gjennom året som gikk. Kriser og hendelser, som jordskredet i Orkdal, kan ikke uten videre knyttes til klimaendringene. Men samlet sett er utviklingen urovekkende.

– Utviklingen vi og andre lenge har advart mot, er ikke et fjernt framtidsscenario. Det blir både varmere, villere og våtere, men også tørrere. Hyppigere ekstreme værtyper og andre konsekvenser av klimaendringene kan i verste fall kreve liv, sier Margit Hermunsgård, beredskapsleder i Sør-Trøndelag Røde Kors.

Krevende oppdrag
2018 var et ekstremt år i Norge, med nye rekorder for snø, varme og skogbrann. Røde Kors frykter
dette kan bli den nye normalen i årene framover.

– Når været blir mer ekstremt, blir også Røde Kors’ oppdrag mer omfattende og krevende.
Det setter et større press på våre frivillige, og det vil være behov for tettere samarbeid med myndighetene, sier Hermunsgård.

I 2018 erfarte Røde Kors at menneskeliv og verdier ble truet av flommer, skred og skogbranner. Frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps bisto Hovedredningssentralen og nødetatene på over 1700 søk og redningsoppdrag i 2018. Hendelser relatert til klima preger innsatsen i Norge i større og større grad.

– Frivillige i fra våre hjelpekorps rykket ut på totalt 145 oppdrag i 2018, og 4 lokale hjelpekorps sør i Trøndelag deltok også i den internasjonale tjenesten under skogbrannene i Sverige.
Samtidig var flere andre hjelpekorps i landet involvert i 50 krevende slukningsarbeid lengre sør i Norge, forteller Hermunsgård.

Ønsker flere kommuner med på laget

Orkdal er én av bare 8 kommuner sør i Trøndelag som har inngått samarbeidsavtale med Røde Kors. Nylig signerte også Skaun kommune en avtale om beredskap.

– Kommunene Skaun og Orkdal tar samfunnssikkerheten på
alvor. Røde Kors bistår der det trengs, men et tett samarbeid gjør oss langt bedre rustet til å redusere skadeomfanget når krisen rammer. Vi ønsker derfor at flere kommuner blir med på laget, sier Hermundsgård.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.