Over dobbelt så mange helikoptre i sør som i nord: – Myndighetene leker med ilden

Landsdelen med flest oppdrag tappes for helikoptre når Forsvarets Bell-helikoptre hentes sørover for godt. Politiet, tillitsvalgte i Forsvaret og politikere slår alarm, skriver NRK.

 

 

Foto: Bristow

NRK har gått gjennom den statlige helikopterkapasiteten når alle nye bestilte maskiner er på plass og faset inn.

Når politiet, fregattene, Kystvakta og 330-skvadronen får nye redningshelikoptre, og vi tar med ambulansehelikoptrene, blir det 18 helikoptre igjen i Nord-Norge, og 41 i Sør-Norge. Bare på Rygge i Østfold blir det stasjonert nesten like mange som i hele Nord-Norge samlet.

Tallene gjelder de 16 nye redningshelikoptrene AW101, 14 stk. NH90 til Kystvakten og fregattene, tre nye politihelikoptre AW169, i tillegg til ambulansehelikoptrene og Forsvarets Bell-maskiner.

– Den store ansamlingen med 15 Bell-helikoptre og to redningshelikoptre på flate Rygge står i grell kontrast til at Hæren i Troms står ribbet tilbake. Her leker Stortinget og regjeringen med ilden, sier Pål Nygaard, hovedtillitsvalgt i Norges offiser- og spesialistforbund.

Troms er blant annet fylket med flest skredulykker og ulykker til havs.

I Forsvaret er det stor bekymring over at seks Bell-helikoptre flyttes sørover. Nygaard håper Stortinget tar det moralske ansvaret og forstår at de må ha en dedikert helikopter-tilgjengelighet i nord.

– Vi kan ha helikopter både på Rygge og her oppe, sier han.

Les hele saken hos NRK

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.