Hopp til hovedinnhold


Denne nødappen redder liv

– Denne appen vil være den viktigste appen du har på telefonen din, og den er gratis å laste ned. Nå er alle nødnummer samlet i én app, og når du ringer fra appen sendes posisjonen din automatisk til nødsentralen. Da vil nødetatene finne deg med en gang, og spare verdifulle minutter, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius til Ny Teknikk.
Vet ikke hvor de er
For flere liv kan reddes når man sparer viktige minutter på å finne ut hvor innringer er. Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.
– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død hvor vi ikke vet hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever.
Oversikt over hjertestartere
I den nye versjonen av appen kan du også finne din nærmeste hjertestarter på det stedet du befinner deg. Dette er et offentlig hjertestarterregister som er implementert i appen.
– Vi vet at rask hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter redder liv. Ved å komme raskt til med en hjertestarter kan man bidra til at enda flere liv reddes, men det er samtidig viktig å presisere at man aldri må forlate en med hjertestans for å finne en hjertestarter. Hjerte- og lungeredning er det aller viktigste, men er dere flere enn to personer til stede kan en tredje person gå for å finne nærmeste hjertestarter, sier Lossius.
Les det hele hos Ny Teknikk