Danmark: Departementet avviser generell dispensasjon for sykepleiere i ambulansene

Det er meget vesentlig for pasientsikkerheten, at begge personer som bemanner en ambulanse, er utdannet i og har vesentlig erfaring med prehospital behandling. Med denne begrunnelsen har Sundhedsministeriet (Helsedepartementet, red anm.) nettop avvist å gi Region Midtjylland en generell dispensasjon, som ville gitt regionen mulighet til å erstatte en av ambulansearbeiderne i bilen med en anestesisykepleier, skriver BeredskabsInfo.

Inni ambulansen. Foto: Thinkstock

En lignende debatt i Norge: Norsk sykepleierforbund bør se til ambulansetjenesten

Region Midtjylland har søkt Sundhedsministeriet om dispensasjon fra ambulanseforskriftens krav om at en ambulanse skal bemannes med minst to personer, som har fullført ambulansearbeider-utdannelse. Ifølge søknaden ønsker regionen å få mulighet til å erstatte den ene ambulansearbeideren med en anestesisykepleier.

Der er snakk om en generell dispensasjonssøknad, som ikke nærmere angir, hvilke spesielle omstendigheter som kan begrunne en dispensasjon fra forskriftens krav om bemanning av ambulanser.

Vesentlig forskjellige oppgaver

Sundhedsministeriet opplyser, at man på bakgrunn av søknaden har innhentet en felles uttalelse fra Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed. Av denne uttalelsen fremgår det, at det generelt er styrenes vurdering, at ”det er meget vesentlig for pasientsikkerheten, at begge personer, som bemanner en ambulanse, er utdannet i og har vesentlig erfaring med prehospital behandling”.

Selv om anestesisykepleiere skal kunne beherske visse behandlingsformer av relevans for prehospital behandling (f.eks. sikring av frie luftveier og avansert hjertestansbehandling på delegasjon fra lege), er de oppgavene, de utdannes til å ivareta, og den sammenheng, de utdannes til å inngå i generelt svært forskjellig fra det som gjør seg gjeldende for ambulansearbeidere vurderer de to styrene.

De to styrene konkluderer på denne bakgrunn med at de ikke kan anbefale at det generelt meddeles dispensasjon til at anestesisykepleier eller andre sykepleiere kan erstatte en ambulansearbeider. Eller en person under utdannelse til ambulansearbeider eller en ambulanseassistent i bemanningen av en ambulanse.

Sundhedsministeriet har deretter bestemt, at ministeriet ikke kan meddele en generell dispensasjon fra bestemmelsene i ambulanseforskriften.

Avgjørelsen betyr likevel ikke at det er helt utelukket å bruke sykepleiere i ambulansen.

Les mer om saken i BeredskapsInfo

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.