Hopp til hovedinnhold


Styreleder gikk mot sine egne i betent strid om luftambulansesentral

Styrelederen i Helse Stavanger stemte mot sitt eget helseforetak, og for sin gamle arbeidsplass, skriver NRK.
Helse Vest skal opprette en egen AMK-sentral for luftambulansene i helseregionen.
Herfra skal all luftambulansetrafikk i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane styres.
Men hvor den skal ligge, er helseforetakene i vest helt uenige i.
De to sidene er ikke engang enige i hvilke kriterier som bør legges til grunn når Helse Vest må velge mellom Bergen og Stavanger.

Nærhet til traumesenteret

Haukeland universitetssjukehus er regionsykehuset i Helse Vest, og Helse Bergen mener derfor at dette er det naturlige valget for sentralen, som går under navnet AMK-LA-sentralen på fagspråket.
De mener også at sentralen bør være i umiddelbar nærhet til det regionale traumesenteret, som også holder til på Haukeland.
– Vår praksis er at traumelegen kommer opp til sentralen når det er snakk om store skader. Legen kan være med på å vurdere, og prioritere hvilke pasienter som skal hvor. Dette samarbeidet er veldig viktig, sier klinikkdirektør Hanne Klausen ved Kirurgisk serviceklinikk i Helse Bergen.
Hun leder avdelingen som blant annet har ansvaret for akuttberedskapen i Helse Bergen. Hun har selv erfaring som helikopterlege, og sier det er viktig at helikoptermannskapet kan treffe kollegaene på sentralen.

– Dette handler om flysikkerhet

Ved Helse Stavanger legger de imidlertid helt andre kriterier til grunn.
De mener sentralen skal drive mer med flysikkerhet enn med medisin, og at fagmiljøet i Stavanger er sterkere på dette enn i Bergen.
Du kan lese det hele hos NRK her