Oksygen til traumepasienter? Maks saturasjon på 94-96%, takk!

Nå har det kommet en kunnskapsoppsummering fra et internasjonalt ekspertpanel, som ble publisert i British Medical Journal i oktober i fjor (BMJ 2018; 363: k4169). Tolkningen er fortsatt at oksygen ikke nødvendigvis er bra hvis saturasjonen er bare noenlunde, skriver NKT Traume.

Illustrasjonsfoto: Thinkstock

I juli i fjor skrev NTK Traume om oksygen til pasienter med akutt sykdom og skade.

Les også: Ekspertgruppe advarer mot å gi oksygen til flertallet av pasienter

Mer: Ikke alle pasienter skal ha oksygen ved akutt hjerteinfarkt

En nylig kunnskapsoppsummering viser at for mye oksygentilskudd øker dødeligheten for medisinske pasienter på sykehus. For pasienter med hjerteinfarkt eller slag anbefales det å IKKE starte oksygen hvis saturasjonen er over 90-92%.

Grensene varierer noe avhengig av sykdom eller skade. For akutte kirurgiske pasienter anbefaler ekspertene å holde saturasjonen under 96% dersom de allerede ligger med oksygen, med andre ord skal man ikke gi oksygentilskudd til pasienter med saturasjon over 95%, og redusere tilskuddet hvis de allerede får.

Det er noen unntak som er viktige: Ved pneumothorax, kullos-(CO)-forgiftning, og akutt blødning gjelder retningslinjene ikke. For pasienter med lav hemoglobin på grunn av akutt blødning er det antagelig gunstig dels å ha full metning av det hemoglobin som er tilbake, og dels å få det lille ekstra tilskudd av fysisk oppløst oksygen i blodet som man kan få med oksygentilskudd.

Les mer om saken hos NKT Traume

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.