Hopp til hovedinnhold


Snakk med oss, ikke byråkratene

Slik vi oppfatter det mangler Johansen og Støre innsikt i hva OUS-planene betyr for akuttmedisinsk beredskap, skriver Dagsavisen
Etter Raymond Johansens utspill i Dagsavisen 21. februar uttaler han i VG at «kamp for fortsatt drift av Ullevål sykehus kan sette hele sykehustilbudet til folk i Oslo-regionen i fare». Dette er ikke riktig. En samling på Gaustad er en fare for hele det akuttmedisinske tilbudet i Oslo-regionen og Norge.
Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål er landets største akutt- og beredskapssykehus. Vi tar imot akutt syke og skadde fra Oslo, Helse Sør-Øst og resten av Norge til alle døgnets tider. Akuttmedisin på Ullevål er langt mer omfattende enn det ser ut til at Raymond Johansen er kjent med. I 2018 behandlet vi 30.200 kirurgiske og indremedisinske akuttpasienter. Traumepasientene utgjorde cirka 2.000 av disse, hvorav omtrent 700 var alvorlig skadet.
Moderne akuttmedisin og forsvarlig beredskap forutsetter et komplett akuttmedisinsk miljø med lokalisasjon på ett sted. Kritisk syke pasienter innlegges hyppig uten kjent diagnose, og ofte med kombinerte kirurgiske og indremedisinske problemstillinger. Ullevål har derfor et felles akuttmottak for kirurgiske og indremedisinske pasienter hvor de ulike fagområdene samarbeider effektivt. Vi har beredskap for masseskadesituasjoner etter ulykker og terror. Når katastrofer skjer, må spesialister fra alle fagområder være umiddelbart tilgjengelige. Ullevål har bredden, kompetansen og kapasiteten, og vi er forberedt på en masseskadesituasjon med kombinerte kirurgiske og indremedisinske problemstillinger som f.eks. eksplosjon med gassutvikling, og vi har beredskap for ulykker som omhandler kjemiske og radioaktive stoffer samt biologiske agens.
Les hele saken hos Dagsavisen