I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst

Lønnsgapet mellom kvinner og menn krympet med 0,4 prosentpoeng fra 2017 til 2018. Dersom utjevningen går i samme tempo framover, vil menn og kvinner tjene det samme i 2052 – om 33 år, melder FriFagbevegelse.

Inni ambulansen. Foto: Thinkstock

FriFagbevegelse har gått gjennom SSBs statistikk over lønna i over 300 yrker. I 253 av yrkene er det menn som tjener mest. I sju yrker er lønna så og si lik, og i 19 yrker er det kvinnene som har høyest lønn.

FriFagbevegelse har laget en liste basert på SSBs statistikk over gjennomsnittlig månedslønn i 2018. På lista kommer ambulansepersonell på 86. plass i lønnsforskjell:

86. Ambulansepersonell
Kvinnelønna i prosent av en manns lønn: 89 prosent
Menn: 44 590
Kvinner: 39 820
Lønnsforskjell: 4 770 kroner i måneden

Ulikheten er aller størst blant finansmeglere, hvor kvinner tjener 56 prosent av en gjennomsnittlig mannslønn, eller 48 000 kroner mindre i måneden. Idrettsutøvere kommer også høyt oppe på lista. Her tjener kvinnene 70 prosent av en manns lønn.

I yrkene som er mest ulike «andre veien», tjener menn 90 prosent av kvinners lønn. Blant yrkene hvor kvinner tjener mest, finner vi serviceelektronikere, helsesekretærer og toppledere i offentlig administrasjon.

Les hele saken hos FriFagbevegelse

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.