Hopp til hovedinnhold


Redder nesten alle med hjerteinfarkt

Prosedyrene og innsatsen fra helsefagarbeidere, hele veien fra ambulansen og inn til hjertekirurgene, er nå så god at en pasienter med hjerteinfarkt statistisk sett har like stor sjanse for å overleve om de bli syke et sted i Nord-Norge, som om det skulle skje i Oslo, ifølge Pingvinavisa til UNN.
94,5 prosent av pasientene som kommer inn til sykehus her til lands med hjerteinfarkt overlever 30 dager etter de ble syke. 90 prosent av pasientene er fortsatt i live ett år etterpå. Dette er helt i verdenstoppen. Overlege og kardiolog, Jan Mannsverk, viser tallenes klare tale for alle sine hjerteinteresserte kollegaer i Nord-Norge på fagforumet “Hjerter i Nord” ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
– Vi ønsker å vise at hjertemiljøet i nord står samlet igjen, etter fjorårets bitre PCI-strid, sier praktisk arrangør bak forumet, Eivind Øygard Fosse. Han er seksjonsoverlege ved hjertemedisinsk avdeling på UNN.
I tillegg markerer forumet et startskudd for arbeidet med å bygge opp PCI-behandling i nord som en «senter-satelitt»-modell lokalisert ved sykehusene i Tromsø og Bodø.
– I fjor krangla vi. Ved UNN har vi erkjent at vi ikke vant fram med våre argumenter. Nå jobber vi sammen for å få på plass det Helse Nord har vedtatt, sier Fosse.

Like bra i nord

Tallene fra Hjerteinfarktregisteret, har siden 2012 gjort det mulig for alle de 53 ulike sykehusene her til lands å sammenlikne seg med hverandre. Registeret har avslørt enkelte svakheter i «hjertelinja».
Dette har ført til forbedringsarbeid, og Nord-Norge som tidligere kom betydelig dårligere ut på statistikken, er nå på linje med resten av landet. Til tross for at her er lengre avstander til sykehus, og en befolkning som ut fra statistikkene ligger øverst når det gjelder risikoadferd for å pådra seg hjerteinfarkt.
Helse Nord har desidert flest hjerteinfarkt per innbygger her til lands. Finnmarkssykehuset har høyest forekomst med 342 infarkt per 100.000 innbyggere. Det nasjonale tallet er 241. Ved UNN er det 270. Sørlendingene trekker i motsatt retning. Ved Sørlandet sykehus er det kun registrert 163 infarkt per 100.000 innbyggere.
– Så ut fra dette kan vi påstå at dere egentlig flinkere på behandling i nord enn i resten av landet?
– Hehe, vi liker nå i alle fall å tro at vi veldig gode, sier seksjonsoverlegen.
Hvert år får norske sykehus til sammen inn drøyt 12.000 pasienter med hjerteinfarkt. 64 prosent av disse er menn, 36 prosent er kvinner. Snittalderen for å pådra seg hjerteinfarkt er 69 år for menn og 78 år for kvinner.
Les mer om saken hos Pingvinavisa