Hopp til hovedinnhold


Ambulansebåter fjernes, mens oppdragene øker

Ambulansetjenesten har hatt en økning på over 30.000 flere oppdrag. Samtidig har åtte av ambulansebåtene blitt borte. – Det fjerner tryggheten i distriktene, mener nestleder i Fagforbundet, ifølge NRK Troms.
– Vi opplever at de som bor ute i distriktene og i øysamfunn, nå er engstelige for om de får nødvendig hjelp når de trenger det, sier nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.
Fagforbundet som representerer mange av de ansatte i ambulansetjenesten, viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Fra 2015 til 2017 ble det ifølge SSB totalt over 30.000 flere ambulanseoppdrag, i både bil og båt.
På samme tid ble åtte ambulansebåter kuttet, som fra 2015 til 2017 hadde 395 flere båtoppdrag.
– Ryggraden i ambulansetjenesten er bil- og båtambulansetjenesten. De er ute i all slags vær, og skaper trygghet for befolkningen på øyene og i distriktene, sier Skoghaug, som mener utviklinga går i gal retning.
– Men når vi vet at bilambulansetjenesten tar nesten hundre prosent av oppdragene, så er ikke dette tilstrekkelig for håndtere den store økningen. Dette handler om prioriteringer innfor trange sykehusbudsjett. Sykehusene må rett og slett få mer penger, krever Skoghaug.

Kjenner utrygghet

Et av stedene det har vært store omlegginger i ambulansetjenesten, er på et lite øysamfunn i Troms. Universitetssykehuset Nord-Norge la ned ambulansebåten på Bjarkøya 1. januar, og erstattet den med en ambulansebil i Harstad.
– Hadde det ikke vært for ambulansebåten, hadde jeg ikke vært her i dag, sier Henning Ingebrigtsvoll.
For snart ett år siden fikk han brystsmerter, og ble i hui og hast kjørt ned på ambulansebåtstasjonen. Der stoppet hjertet.
– Det gikk i svart, jeg husker ikke så mye, sier Ingebrigtsvoll.
Helsepersonellet måtte jobbe i 40 minutter før de fikk hjertet til å slå. Ingebrigtsvoll ble deretter sendt videre til sykehuset.
– Det som gjorde at det gikk bra var at ambulansebåten lå her, og det var dyktige folk på alle stadier, sier han.
Nå føler Ingebrigtsvoll og de 800 andre innbyggerne på en utrygghet som ikke slipper taket. Men Universitetssykehuset Nord-Norge mener den nye driften er fullt forsvarlig.
– Med to ambulansehelikopter, båter fra redningsselskapet, beredskap på ferga, samt de ressurser som kan rekvireres via hovedredningssentralen, så skal det mye til for at det ikke er noen ressurser tilgjengelig, sier leder for ambulanseavdelingen, Per-Øivind Sørgård.
Les mer om saken hos NRK