Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeidere er en smittefare for pasientene

Ambulansearbeidere risikerer å smitte seg selv og pasienter de frakter fordi de ikke får vasket tøyet de bruker ordentlig, skriver Fædrelandsvennen (krever innlogging).

Tidligere: Arbeidstilsynets direktør - ambulansearbeidere er systematisk nedprioritert
Les også: Arbeidstilsynet slår alarm 
«De ansatte frakter pasienter med forskjellige sykdommer og skader. De er daglig disponerte for mulig smitte.»
Det skriver Arbeidstilsynet etter et tilsyn ved Lillesand ambulansestasjon. Og det samme gjelder Grimstad, Arendal, Kristiansand, Lyngdal og Mandals ambulansestasjoner, som alle hører inn under Sørlandet sykehus. Arbeidstilsynet har gjennomført tilsyn ved 105 ambulansestasjoner over hele Norge, og direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet skriver dette om hva som ble avdekket :
«Etter 105 tilsyn med ambulansetjenester over hele landet, har Arbeidstilsynet avdekket uforsvarlige arbeidsforhold for mange ambulansearbeidere. Det er store og alvorlige mangler ved grunnleggende forhold som hygiene, smittevern og vask av arbeidstøy. Dette går også ut over pasientene.»

Økt

– På bare tre år har antall ansatte her økt fra 11 til 27, mens vi har de samme lokalene, forteller områdeleder Lars Jørgen Modalen under besøket Fædrelandsvennen har i Møglestuveien i Lillesand.
Daglig blir ambulansearbeidere utsatt for smitterisiko, framgår det av rapportene. Og med mindre AMK spesifikt er informert om at pasienten som skal fraktes utgjør smittefare, er ambulansearbeiderne uvitende om risikoen. Arbeidstilsynet mener taushetsplikten ikke må være til hinder for de ansattes sikkerhet.
Leserinnlegg: For rigid taushetsplikt
Ved stasjonen i Arendal har verneombudet bedt om å få kjøpe inn industrivaskemaskin, men det har sykehusledelsen nektet, ifølge rapporten. De ansatte har heller ikke fått tilstrekkelig opplæring i biologisk helsefare.

Bryter loven

– Har dere opplevd at ansatte er blitt smittet av pasienter?
– Nei, sier Modalen.
Arbeidstilsynet konkluderer med at Sørlandet sykehus, og de andre foretakene over hele Norge, bryter arbeidsmiljøloven.
Innen 31. mai 2019 skal helseforetakene ha klare en oversikt over iverksatte tiltak eller plan for gjennomføring av tiltak. Hvis ikke det skjer, truer Arbeidstilsynet med dagbøter som vil løpe dag for dag, eller uke for uke, inntil forholdene er brakt i orden.
Les mer om saken hos Fædrelandsvennen (krever innlogging)