Hopp til hovedinnhold


Styrker beredskapen med fremskutt ambulanseenhet på Skaidi

Finnmarkssykehuset flytter én ambulansebil fra Hammerfest til en fremskutt base på Skaidi. Styret har vedtatt at pilotprosjektet skal strekke seg over tolv måneder, og følger dermed opp helseministerens forventninger i arbeidet med å styrke beredskapen i Vest-Finnmark, melder Finnmarkssykehuset.
Siste: – Omlastingen på Skaidi må ikke videreføres
Bakgrunn: Akutt syke finnmarkinger må bytte ambulanse på vei til sykehuset
Les også: – Jeg tenkte; herregud gjør de faktisk dette her? 
Tidligere: Helseminister Høie ber Helse Nord finne alternativer
– Vi er opptatt av at innbyggerne i Finnmark skal en best mulig beredskap. Ambulansetjensten er den viktigste brikken i akuttkjeden, og en sentral trygghetsfaktor. Med en fremskutt base på Skaidi styrker vi beredskapen i Hammerfest og Kvalsund, samtidig som vi reduserer bortetiden for de øvrige ambulansene i vestfylket. Dermed reduserer vi også faren for at ambulansebiler er opptatt i tilfeller hvor vi har flere hendelser samtidig, sier styreleder Harald Larssen.

Oppstart 1. mai

Pilotprosjektet skal gjennomføres fra 1. mai 2019 til 1. mai 2020, med to evalueringer sammen med involverte kommuner, ansatte, vernetjeneste og tillitsvalgte. Evalueringene skjer første gang etter seks måneder og deretter etter at prosjektperioden er avsluttet.
Saken ble trukket i forkant av styremøtet i desember, men er nå forankret i Alta, Hammerfest og Kvalsund med medisinskfaglig ledelse i kommunene.
Helseminister Bent Høie sa i Stortinget 20. desember 2018 at han forutsetter at Finnmarkssykehuset opprettholder tidsplanen for oppstart av økt ambulanseberedskap i den aktuelle delen av Vest-Finnmark, uavhengig av utsettelse av styresaken.
Det er forventet at en fremskutt enhet vil tilføre et tusentall timer i ekstra beredskap for de omkringliggende kommunene.

Praktiseres i hele landet

Bakgrunnen for pilotprosjektet er Ambulanseplan for Finnmarkssykehuset 2019 – 2029, som ble vedtatt i styret i april 2018. Møtekjøring praktiseres av ambulansetjenesten i hele Norge for å sikre at beredskapen til befolkningen opprettholdes. Forskningsinstituttet SINTEF foreslo derfor å etablere en fast ambulansestasjon på Skaidi:
«Det synes lite fornuftig at den bilen som henter pasientene er stasjonert i Hammerfest, så vi foreslår derfor at det opprettes en ambulansestasjon på Skaidi i Kvalsund som tar denne omfattende overføringsjobben, samtidig som det gir betydelig større nærhet til nærmeste ambulansestasjon for beboere og gjennomgangstrafikkerende i Kvalsund. Stasjonen vil være såpass aktiv, at det bør vurderes å ha 2 ambulanser der, med en årlig reisebelastning på 90.000 km. Det kan vurderes å redusere antallet ambulanser i Hammerfest fra 3 til 2, uten at evnen til å respondere i forhold til befolkingen i Hammerfest by forringes i forhold til i dag», fastslo SINTEF i analysen.
Les mer om saken hos Finnmarkssykehuset