Prisbelønnet: Professor har satt dansk hjerteforskning på verdenskartet

Hans Erik Bøtker fra Aarhus Universitetshospital mottar Hagedorn Prisen 2019 for sin forskning innen for hjertesykdommer og for sin betydning for forskningsfeltet som helhet. Prisen er på 1,5 million kroner, melder Århus Stiftstidende.

Prisen gis årlig til en person som belønning for en fremragende forsknings- eller utviklingsinnsats innenfor et område av dansk indremedisin. Den utdeles av Dansk Selskab for Intern Medicin og Novo Nordisk Fonden. Med prisen følger tildelingen af Hagedorn Medaljen.

Hans Erik Bøtker har lagt sin pasjon og ekspertise i å forstå, hvordan hjertet fungerer, og hva som skjer når det ikke gjør det. Det har ført til flere innovative innsigter og tekniske tiltak, som i dag øker mulighetene for å overleve for eksempel en blodpropp i hjertet. Gjennom 35 år som lege og forsker har det blitt til 441 vitenskapelige artikler i høyt respekterte tidsskrifter. 37 ph.d.-studenter har vært forbi hans laboratorium eller med ham på hjerteavdelingen på Aarhus Universitetshospital, og det har fire doktorander også.

Hans Erik Bøtkers forskning har også satt et solid avtrykk på den internasjonale hjerteforskningen. Tre høydepunkter i hans karriere har vært:

Oppdagelsen av at en blodtrykkmansjett på armen hos patienter som har en blodprop i hjertetmarkant kan øke deres sjanser for å overleve hendelsen og senke deres risiko for følgesykdommer. Hans Erik Bøtkers innledende arbeider i Aarhus har for nylig vokst til et stort internasjonalt forskningssamarbeide som potensielt set kan endre praksis blant alle verdens ambulanarbeidere når de kommer ut til en pasient med en blodpropp i hjertet.

Utviklingen av en metode til å måle hjertemuskelens sukkeropptak. Hjertets metabolisme var i store trekk ukjent til Hans Erik Bøtker kastet seg over området og utviklet metoder til å kunne kvantifisere hjertemuskelens sukkeroptak. Metoden har gjort det mulig blant annet å måle på hjertets sukkeropptak under oksygenmangel og finne ut at forskjellige former for av medisin til diabetespasienter ikke bare hjelper dem med å kontrollere deres stofttskiftesykdom. Medisinen beskytter også hjertene deres.

Etablering av algoritmer til avklaring av angina pectoris forårsaket av spasmer i hjertets kranspulsårer og småkarsykdom og forbedret behandling av dette.

Les mer om saken hos Århus Stifstidende

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.