Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeidere får hjelp av leger på direkten

Når Tom Bakken rykker ut med ambulansen har han med seg en lege på hodet, skriver NRK Hedmark og Oppland.
– Det er absolutt en stor trygghet for oss. Det er også en trygghet for pasientene, fordi de får mye bedre hjelp med en gang, sier ambulansemedarbeider, Tom Bakken.
Neste år kan alle ambulansearbeidere i Innlandet ha et kamera festet til hodet. I over ett år har nemlig Sykehuset Innlandet og flere samarbeidspartnere testet ut denne teknologien.
Hvis ambulansearbeiderne trenger råd om hva slags behandling pasienten trenger kan de ta på seg hodekamera, og koble seg opp til en anestesilege. Gjennom video og lyd kan legen både få en oversikt over pasientens tilstand og hva slags behandling han eller hun trenger.
Det skal gjøre det lettere for ambulansearbeiderne å gi riktig hjelp raskt, blant annet fordi de ikke lenger trenger å bruke tid på å forklare situasjonen over telefon.
– Nå kan pasienten få mer avansert medisinsk behandling ute der det gjelder, sier Bakken.

Prøveprosjekt

– Det er en forskjell i kompetansenivået hos ambulansearbeiderne. Ved hjelp av dette verktøyet kan man hjelpe de med å yte mer avansert behandling, sier Lars Olav Fjose, overlege ved akuttmedisinsk avdeling, sykehuset Innlandet.
Det er Fjose som tok initiativ til prøveprosjektet. Han er godt fornøyd med resultatet.

Ambulanseforbundet: – Det blir helt feil

Ola Yttre er leder i ambulanseforbundet. Han er skeptisk til at problematikken rundt varierende nivå på ambulansearbeidere møtes med et slikt hodekamera.
– Vi har nasjonale krav alle arbeiderne våre må være innenfor, men retningslinjene for akuttmedisin varier mellom de regionale helseforetakene. Da er det klart at det blir ulike nivåer, så vi trenger nasjonale retningslinjer der også, sier Yttre.
Les mer om saken hos NRK