Hopp til hovedinnhold


Fylkestinget i Vest-Agder vil ha i gang sesongbaseprosjekt med luftambulanse

I et samarbeid mellom Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Bykle kommune ble det gjennomført «påskebaser» på Hovden i 2013, 2015, 2016 og 2017. Påskebasene viste at luftambulansetjeneste på Hovden ga viktig nytte, og kommunen har arbeidet videre for å etablere permanent eller midlertidige løsninger, skriver Vest-Agder fylkeskommune.

Tirsdag behandlet fylkestinget en sak om å få etablert en tjeneste. Fylkestinget mener det bør etableres et sesongbaseprosjekt i en treårs periode. Et bemannet luftambulansehelikopter bør stasjoneres på Hovden i vintersesongen. Vinterbasen på Hovden kan eventuelt kombineres med en sommerbase, der det er store sesongsvingninger.
Fylkestinget peker på at luftambulansetjenesten representerer en svært viktig del av den akuttmedisinske behandlingskjeden, og at den bør videreutvikles. Det konstateres at indre Agder har dårlig dekning for denne viktige tjenesten.
Det prosjektet som fylkestinget mener bør etableres vil gi grunnlag for vurderinger av nytte i forhold til kostnader for et konsept der en flytter tjenesten i tråd med sesongvariabel mobilitet i befolkning, og også gi bedre grunnlag for beslutning om permanente løsninger. En base på Hovden har god plassering med tanke på å forsterke tjenesten. Både fastboende og turister i øvre deler av Setesdal, øvre deler av Telemark og indre deler av Rogaland vil få en betydelig forbedring i det akuttmedisinske tilbudet.
Les mer om saken hos Vest-Agder fylkeskommune