Filmer med mobilen i stedet for å hjelpe til på skadestedet

Ambulansearbeidere hindres stadig oftere av tilskuere som fotograferer ulykker og sprer disse i sosiale medier, melder Aftenposten.

Tekstende Texasjenter. Foto fra: Wikimedia Commons

Les også: Ambulansetjenesten i Østfold slår alarm

Dette viser en spørreundersøkelse blant 160 ambulansearbeidere i Østfold. Problemet oppleves som økende.

– Det finnes flere eksempler på at folk er mer opptatt av å filme enn å hjelpe til. Vi opplever også at de står i veien og gjør det vanskelig for oss å jobbe i fred, sier Marius Bjørndalen, tillitsvalgt i Fagforbundet for ambulansetjenesten ved Sykehuset Østfold, til Fredriksstad Blad.

Han tror ny teknologi og sosiale medier som Snapchat har gjort folk mer opptatt av oppmerksomhet.

– Respekten for personvernet er i ferd med å viskes ut. Utviklingen er bekymringsfull, spesielt siden vi vet at underrapporteringen er stor, mener han.

Sverige strammer inn

1. januar fikk Sverige en ny lov mot ulovlig integritetsinntrengning. Det kan bety at det blir straffbart å dele foto og film fra ulykkessteder, et forbud ambulansepersonell i Sverige tar imot med glede, melder SVT.

– Det er nå en risiko for at de som sprer slike bilder kan bli tiltalt og straffet. Dette er ikke et rent fotoforbud, men et steg i riktig retning. Det er slik vi tolker den nye loven, sier leder Gordon Grattidge i det svenske ambulanseforbundet til SVT.

Loven kom for å demme opp mot såkalt «hevnporno», publisering av intime bilder ofte i den hensikt å ta hevne seg eller krenke andre.

Les mer om saken hos Aftenposten

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.