Hopp til hovedinnhold


Vekker pasienter uten å gi abstinens

En nesespray utviklet ved NTNU brukes for å vekke pasienter som har tatt overdose. Men det gjelder å sette riktig mengde, skriver Forskningsmagasinet Gemini.

Data om dosering har tidligere bare vært tilgjengelig for industrien og myndigheter, men er nå publisert i en artikkel i det velrenommerte tidsskriftet Addiction.
Les også: Tryggere behandling med nesespray mot overdose
Tidligere: Dropp iv. på pasienten med overdose? 
– En dose på 1.26 mg nalokson er stor nok til å vekke pasienter, og ikke så høy at pasienten blir abstinent, sier Arne Skulberg, stipendiat ved ISB, NTNU og anestesilege ved Oslo Universitetssykehus. Sprayen kan også gis flere ganger hvis den første dosen ikke er stor nok.
Nesesprayen med motgiften nalokson, som ble utviklet ved NTNU, er godkjent for bruk i 12 land under navnet Ventizolve. Dette er den tredje i verden som får markedsføringstillatelse.
– Vår løsning er den med lavest naloksondose som er godkjent. Dette er svært viktig fordi behandling av opioidoverdoser er en balanse mellom å vekke bevisstløse pasienter raskt nok uten å utløse akutt abstinens, sier Arne Skulberg
Les mer om saken hos Gemini