Hopp til hovedinnhold


Arbeidsmiljøet gransket etter dødsfall

Fem ulike varslinger fra 2016 og fram til nå forteller om utfordringer i arbeidsmiljøet ved Prehospital Klinikk i Helse- Nord-Trøndelag, ifølge Trønder-Avisa (krever innlogging).
Mer hos Trønder-Avisa: – Krevende og vanskelig. Tillitsvalgte mener lite har skjedd siden rapporten forelå og savner konkrete tiltak for å bedre arbeidsmiljøet. (Krever innlogging)
En ekstern granskning av avdelingen kom først etter at et dødsfall i et av varslene ble satt i sammenheng med situasjonen.
Trønder-Avisa har fått tilgang til et omfattende materiale med dokumenter og eposter, som dokumenterer fire varsler og én bekymringsmelding. Alle de nevnte tilfellene stammer fra de tre siste årene.

Dette er varslene

Juni 2016: Påstander om at én AMK-ansatt ble utsatt for trakassering fra klinikkledelsen ved Prehospital klinikk.
Juli 2016: Bekymringsmelding til ledelsen om at flere ansatte ved Prehospitalklinikk/ambulansen utsettes for trakassering, ignorering, isolering og utfrysing. Tre av fem ansatte var sykmeldt på grunn av situasjonen.
Mars 2018: En ansatt leverer varsel på en kollega ved Pasientreiser som han mener misbruker tillit og fullmakter til å konspirere og bruke hersketeknikker mot nærmeste leder, kolleger og eksterne samarbeidspartnere.
Mai 2018: En ansatt ved Pasientreiser leverer varsling etter at avdelingslederen blir funnet død utenom arbeidstid. I varselet, som støttes av fire andre ansatte ved avdelingen, hevdes det at arbeidsmiljøet har forverret seg med den nye klinikksjefen. Det hevdes at en indre «klikk» har hatt en agenda om å få fjernet den avdøde avdelingslederen, ved å fremstille vedkommende som udugelig.
November 2018: Fire ambulansearbeidere sender varsel på vegne av flertallet av ambulansearbeiderne i helseforetaket. I varselet fremgår det at de ikke har tillit til lederne ved Prehospital klinikk og at kommunikasjonen er fraværende. Slik skal det ha vært siden våren 2016.

Tok affære

Ledelsen ved Helse Nord-Trøndelag (HNT) oppfattet varselet fra mai 2018 – etter dødsfallet – som så alvorlig at det ble besluttet å gjøre en gransking av arbeidsmiljøet ved avdelingen Pasientreiser og av ledelsen ved Prehospital klinikk.
Vurderingen som ble gjort var at en intern gransking i regi av helseforetaket selv ikke var mulig å gjennomføre. Helse Nord-Trøndelag valgte da å sette bort prosessen til et eksternt firma. Direktør Torbjørn Aas ved Helse Nord-Trøndelag er ikke enig i at det er snakk om en gransking.
– Helse Nord-Trøndelag har gjennomført en faktaundersøkelse med bistand fra Implement Consulting Group, som er en uhildet og kompetent aktør, sier direktør Torbjørn Aas ved Helse Nord-Trøndelag.
En granskningsrapport på rundt 70 sider ble overlevert ledelsen i helseforetaket i oktober.
Etter det Trønder-Avisa erfarer konkluderer rapporten med at det har blitt begått brudd på arbeidsmiljølovens § 4–1 og 4-3, ledd 1:
«... det er flere argumenter som taler for at den situasjon leder her utsettes for innebærer en krenking av NNs integritet og verdighet», heter det i rapporten.
Rapporten har ut fra dette vurdert om det også har vært brudd på § 4-3, ledd 3 – trakassering og utilbørlig opptreden. Her konkluderes det med at forholdet på arbeidsplassen ikke oppfyller de krav som stilles til mobbing og trakassering. Men rapporten er tydelig på at dette var en vanskelig vurdering å ta.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)