Hopp til hovedinnhold


110-sentralen i Tromsø vil ikke bli fallback-sentral for Finnmark: – Sitter med en følelse av å bli utnyttet

Det er frustrasjon ved 110-sentralen i Tromsø etter fånyttes forsøk på samarbeid med Finnmark og Sør-Varanger kommune, ifølge Altaposten (krever innlogging).

Det går fram av et brev fra brann- og redningstjenesten i Tromsø til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ifølge Altaposten onsdag.
Der gjør de det klart at 110-sentralen i Tromsø ikke ønsker å være såkalt fallback-sentral for Finnmark, slik det er skissert.

Har ikke fått napp

Brann - og redningssjef Øystein Solstad og enhetsleder Per Ole Sivertsen har flere ganger invitert Sør-Varanger kommune til et samarbeidsmøte for å finne fellesløsninger, uten å få napp.
110-sentralen i Tromsø mener de kan gjøre driften rimeligere og kvalitetsmessig bedre, til det beste for mannskaper og innbyggere.
110-sentralen i Finnmark mener på sin side at de forholder seg til mandatet de har fått, nemlig å etablere en 110-sentral i Finnmark.
– Det er ikke noen uvilje fra oss, men vi har fått i oppdrag å bygge opp en sentral i Kirkenes, sa næringssjef Magnus Mæland i Sør-Varanger kommune til Altaposten før jul.

Gir ikke effekt

I Tromsø er de klare på at det er uaktuelt å stille seg disponibel for Finnmark på disse premissene. De mener at en videreføring av Finnmark som egen 110-region og samlokalisering i Sør-Varanger er en god ide, men at tettere samarbeid er det beste. Dette fordi de ser at det ikke gir ønsket effekt å bare være fallback-sentral.
Tromsø brann- og redning synes det er svært uheldig at invitasjoner og forslag til løsninger blir avvist.
– Vi synes det er urimelig at vi skal akseptere og kun være fallback-løsning for 110-sentralen i Finnmark. Dette fordi man ikke har vært interessert i et samarbeid for å finne den beste og sikreste løsningen, heter det i brevet til DSB, med kopi til Sør-Varanger kommune.

Dårlig samarbeidsklima

De mener en fallback-løsning vil medføre økte utgifter for begge sentraler og usikkerhet hos operatørene. De ønsker et bedre og utvidet samarbeide, både av hensyn til økonomi og kvalitet.
– Slik løpet legges opp nå, sitter vi med en følelse av å bli utnyttet, uten noen form for påvirkning i prosessen, skriver 110-sentralen i Tromsø, som mener organiseringen bør komme på plass før utbygging og tilrettelegging starter. De mer enn antyder at regionreformen er en del av bildet.
Les mer om saken hos Altaposten (krever innlogging)