Hopp til hovedinnhold


– Om ambulansen forsvinner, vil det rive hjertet ut av oss alle

Leka-ordfører Per Helge Johansen mener forslaget om ambulansestasjon på Kjelleidet er uakseptabelt, skriver Namdalsavisa (krever innlogging).
– Vi kan ikke godta at beredskapen svekkes så dramatisk i ytterområdet, sier Johansen.
Forrige uke gjennomførte Helse Nord-Trøndelag samtaler med eierne i Helse Midt-Norge, hvor dialogen med Helgelandssykehuset HF om ambulanseorganiseringa for Leka og Bindal var et av temaene.
Under møtet ble det kjent at analyser peker på at Kjelleidet er mest egnet som plassering av en ny, felles ambulansestasjon for Leka og Bindal.
En slik samlokalisering av ambulansetjenester for Bindal og Leka avhenger imidertid av en avklaring av plassering av nytt akuttsykehus for Helgelandssykehuset.

– En katastrofe

Ordføreren i Leka mener en slik samlokalisering vil få svært alvorlige konsekvenser for øyfolket.
– Svekkes beredskapet ytterligere, svekkes også Leka som samfunn. Om ambulansestasjon flyttes til fastlandet, er det en katastrofe for oss, mener Johansen.
Analysen som ligger til grunn viser at flere personer vil nås på kortere tid med stasjon på Kjella, sammenlignet med Leka. Med ambulansestasjon på Kjella kan 1.730 personer nås innen 25 minutter, mens 673 personer kan nås i samme tidsom med stasjon på Leka.
– Flytting til Kjella betyr minst 50 minutter lenger reise for ambulanse til og fra Leka, pluss dagens tid som er på over to og en halv time. Nå må helseforetaket snart begynne å skjønne at man har sine grunnleggende behov, selv om man bor desentralisert. Jeg skjønner at helseforetaket har sine økomiske utfordringer, men en slik ordning kan vi ikke akseptere, sier Johansen og legger til:
– Ved et hjerneslag dør to millioner hjerneceller i minuttet. Og hvem orker tanken på å knipe igjen når fødselen er i gang? Ambulansestasjon er helt avgjørende for Leka. Om ambulansen forsvinner, vil det rive hjertet ut av oss alle, slår Per Helge Johansen fast.
Les mer om saken hos Namdalsavisa (krever innlogging)