Hopp til hovedinnhold


– Kvinner, sjekk dere og vær oppmerksom på symptomene

51 år gamle Tone Toften fikk hjerteinfarkt i helga, og deler sin historie for å gjøre andre kvinner oppmerksomme på hva som kan være symptomer på et infarkt, skriver Vesterålen Online.

Toften sier hun ikke går ut med sin sykdomshistorie for å få oppmerksomhet, men for å bidra til en bevisstgjøring hos kvinner. Kjenner man til symptomene for hjerteinfarkt, kan det rette liv:
– Til alle damer: det du tror kan være hetetokter/overgangsalder eller halsbrann kan faktisk være et begynnende hjerteinfarkt. Gå til lege og sjekk deg! Symptomene på hjerteinfarkt hos kvinner kan være veldig forskjellige fra symptomer hos menn, sier hun.
–  «Svie» og trykk oppover i halsen, vondt i kjeven og ørene kan faktisk være et infarkt. Slike symptomer har kommet og gått hos meg mange ganger det siste halve året, men jeg skjønte ikke hva det var før jeg plutselig ble kjempedårlig. Selv nå skjønner jeg det ikke helt: 51 år og hjerteinfarkt, medgir Toften.
Det var fredag kveld Toften brått ble dårlig, og det var en skremmende opplevelse, forteller hun.
– Jeg må innrømme at jeg tenkte «this is it» - nå dør jeg. Jeg var forferdelig dårlig, men klarte å få sjekket symptomene på internett, av alle ting. Jeg klarte ikke å få forklart hvor dårlig jeg var, jeg bare lå på sofaen. Og fikk tak i telefonen, og der er det heldigvis autoutfyll, slik at da jeg skrev inn ordet hjerteinfarkt kom det opp med en gang, symptomer og kjennetegn og kvinner, sier hun.
– Da sa jeg til Oddbjørn, ring 113!
Men selv da ville Toften ikke helt være med på at det var fusk i kroppens absolutt viktigste muskel.
– Selv da ambulansepersonellet kom tenkte jeg med meg selv at dette er sikkert et panikkanfall eller noe annet. Da de tok EKG sa de at det ikke var noe tvil, det var et infarkt. Da tenkte jeg: Takk og farvel, sier hun galgenhumoristisk, men forteller at selv om hun ble redd, roet det seg fort.
Og hun roser ambulansepersonellet for deres dyktighet og evnen til å berolige.
Hun ble fløyet med ambulansefly fra Stokmarknes til UNN.
– Utblokking og innsetting av stent foregikk gjennom pulsåren i armen, og det lille stikket er operasjonssåret. Utrolig teknologi og dyktige fagfolk. Takk for god hjelp og behandlingsstart allerede på sofaen hjemme, skriver hun i sosiale medier.
– Etter at jeg kom inn på UNN tok det bare 20 minutter, før jeg var ferdig operert gjennom blodåra i armen. Det er helt utrolig, sier Toften.
– Norsk helsevesen er fantastisk, og jeg er heldig og blir sannsynligvis helt frisk igjen, sier hun.
Les mer om saken hos Vesterålen Online