Hopp til hovedinnhold


Satte politikere på skolebenken for å lære om ambulansetjenesten

Helse Nord-Trøndelag mener manglende kunnskap om ambulansedrift har ført til flere uheldige misforståelser. Onsdag tok de grep, ifølge Trønder-Avisa (krever innlogging).
– Dessverre kan det virke som at flere tror at tryggheten er på plass bare det står parkert en gul ambulanse på stasjonen. Virkeligheten er ikke slik, sier klinikkleder for prehospitaletjenester i Helse Nord-Trøndelag, Øystein Sende.

Politikerne ble forelest

Han står i en munter passiar med Leka-ordfører Per Helge Johansen – samtidig som ordførere, rådmenn og kommunalsjefer fra hele Namdalen passerer ryggen deres.
De befinner seg inne ved akuttmottaket på Sykehuset Namsos, hvor de får en omvisning og informasjon om hvordan ambulanseflåten til helseforetaket enhver tid blir manøvrert for å gi best mulig dekning – til flest mulig.
Tidligere på dagen satt beslutningstakerne i distriktet sammen i en forelesningssal på Nord universitet.
Sammen med Helse Nord Trøndelag og Namdal regionråd fikk de et nærmere innblikk i driften av ambulansetjenesten i helseforetaket.
Noe som ifølge klinikkleder Sende er nødvendig.

– Må avdramatisere

– Vi ønsker å avdramatisere en del krevende medieoppslag som har hatt en innretning som ikke har vært beroligende for verken beslutningstakerne i kommunene – eller for innbyggerne i vårt nedslagsfelt. En slik fagdag gir muligheter for å synliggjøre trygghet og en felles forståelse for behovet om å noen ganger tenke litt utenfor rammene. Utfordringsbildet vårt framover har vi ingen mulighet til å løse hver for oss – de må vi løse sammen, sier klinikklederen.
Få temaer innen helsetjenester har skapt større debatt i 2018 enn nettopp ambulansetjenestene. Nedleggelse av stasjoner, frykten for et svekket tilbud og bekymringer for at små kommuner med store avstander får hjelp når de trenger det.
– Vi jobber hele tida med at vi skal tilby mest mulige tjenester for flest mulig innbygger til enhver tid. Da er vi ut ifra et risikobilde foreta kontinuerlige vurderinger på hvordan vi skal flåtestyre våre ambulanser. For å si det firkantet; det er større sjanse for et hjerneslag i Steinkjer enn på Leka. Vi styrer våre ambulanser etter hvor det er størst sjanse at det trengs øyeblikkelig hjelp, sier klinikklederen.

– Må se helheten

– Dette handler om å klare å se helheten i tjenesten. Jeg som politiker er opptatt av trygghet – og at innbyggerne i Namdalen får hjelp. Så er det de som skal utføre tjenestene som må gjøre dette på en rasjonell måte. Om det er en bil, båt eller helikopter som henter meg når jeg blir syk, det betyr ingenting så lenge jeg kommer meg raskt på sykehus, sier leder i Namdal regionråd, Amund Hellesø.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)