Hopp til hovedinnhold


– NSF må kjempe mer for sykepleiere i ambulanse

– NSF sentralt gjør lite for å heve lønna til sykepleiere som jobber i ambulansen. Det irriterer medlemmene våre, sier Tor Rune Aarø, hovedtillitsvalgt i Helse Møre og Romsdal HF til Sykepleien.
Sykepleiens sak om Maja Louise Lauritsen i tv-serien «113» som sa opp i protest ved ambulansestasjonen i Tromsø, engasjerte Sykepleiens lesere.
Lauritsen sa opp fordi hun med både ambulansefagarbeider- og sykepleierutdanning ikke kunne få lønn tilsvarende stillingsgruppe 4 i Spekter, slik de med bachelor i paramedic får ved ambulansestasjonen i Tromsø.
Stillingsgruppe 3 er for faglærte og gir 415 000 kroner i grunnlønn med ti års ansiennitet. Stillingsgruppe 4 er for høyskoleutdannede og gir 490 000 kroner, altså 75 000 kroner mer i året.

– Medlemmene er frustrerte

Tor Rune Aarø mener Norsk Sykepleierforbund (NSF) skulle prioritert sykepleierne i prehospitale tjenester mye bedre. Han er hovedtillitsvalgt for NSF i Møre og Romsdal.
– NSF sentralt gjør lite for å heve lønna til sykepleiere som jobber i ambulansen. Det irriterer medlemmene våre. De er frustrerte, sier han.
I Helse Midt-Norge får sykepleiere i ambulanse med maks ansiennitet lønn i stillingsgruppe 3, pluss et funksjonstillegg på 20 000 kroner, pluss trinn 2 for medikament på 15 000 kroner. Det betyr en total årslønn på 450 000 kroner, altså 40 000 kroner mindre enn stillingsgruppe 4.

– NSF prioriterer andre grupper

– Hva skulle NSF gjort?
– De skulle løftet opp sykepleierne i ambulanse som en nasjonal prioritert gruppe. I stedet ser vi at andre grupper, hvor det er mer konkurranse mellom ulike forbund, blir prioritert, sier Aarø.
Lønnen til de som jobber i ambulanse i Norge, varierer fra lønn som ufaglært, faglært og høyskoleutdannet.
– Jeg er både sykepleier og nasjonal paramedic med fagbrev i ambulanse og får kun stillingsgruppe 3, sier Georg Aursnes.
Han er NSFs tillitsvalgte ved prehospital klinikk Ulstein Ambulanse i Møre og Romsdal og har funksjon som 02 innsatsleder. Det vil si at han har intern tilleggsutdanning for ledelse ved større hendelser.
Aursnes understreker at han selvfølgelig også mener at paramedic skal få lønn i stillingsgruppe 4.
– Dette er en lønnskamp, ikke en profesjonskamp.
Det er nemlig heller ikke alle steder at de med bachelor paramedic får lønn i stillingsgruppe 4. Olav Fosshaugen er paramedic i Sykehuset Innlandet. Han er plassert i stillingsgruppe 3.
– Også Sørlandet sykehus, Helse Bergen, Helse Midt-Norge og flere betaler kun stillingsgruppe 3 til bachelorutdannede paramedic. Men det er verdt å merke seg at mange kommuner betaler tilsvarende stillingsgruppe 4. Det samme gjør Forsvaret, fylkeskommuner og private aktører som driver trygghetsalarmtjenester og hjemmehjelpstjenester, sier Fosshaugen og legger til:
– Sykepleiere, paramedic og ambulansearbeidere er nok mest tjent med å jobbe sammen for bedre vilkår, fremfor å jobbe i hver sin retning kun for egne interesser.
Les mer om saken hos Sykepleien