Hopp til hovedinnhold


Maja fra «113» sluttet som ambulansearbeider i protest

Maja Louise Lauritsen fra NRK-serien «113» har sagt opp ambulansejobben og begynt som sykepleier. Hun vil ha samme lønn som en paramedic når begge er ansatt i samme stilling og gjør samme jobb, skriver Sykepleien.
På NRK-serien «113» ser vi dyktige ambulansearbeidere i aksjon på tv-skjermen hver søndag denne vinteren. Det serien ikke forteller så mye om, er lønnsdiskusjonen og profesjonskampen som ifølge Maja Louise Lauritsen har gått ved ambulansetjenesten ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø i månedsvis.
– På tre måneder har det sluttet 14 stykker ved ambulansestasjonen i Tromsø. Det er kun en eller to med sykepleierutdanning igjen der. Nå blir biler tatt ut av drift, fordi ambulansestasjonen mangler kvalifisert personell. Det resulterer i at de som er igjen på jobb, må jobbe dobbelt, sier hun.

Sa opp i høst

Lauritsen er både ambulansefagarbeider og sykepleier. I fem år har hun vært ansatt i ambulansetjenesten, tre av dem som ambulansearbeider ved UNNs ambulansestasjon i Tromsø.
Men i september sa hun opp heltidsstillingen sin. Hun fikk ny jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk post, selv om hun trives godt med selve arbeidet på ambulansestasjonen.
Hun tar fremdeles ekstravakter der.

Vil ha lønnsgruppe 4

– Hvorfor sluttet du?
– Jeg synes jeg fortjener lønn i lønnsgruppe 4, som er det paramedic med bachelor får. Jeg får lønnsgruppe 3, men jeg har jo også bachelor som sykepleier i tillegg til ambulansefagarbeiderutdanningen. I tillegg hadde jeg lyst å videreutdanne meg, men det fikk jeg ikke muligheten til hvis jeg jobbet i ambulansen.
Lønnsgruppe 3 er 415 000 kroner i grunnlønn med ti års ansiennitet. Lønnsgruppe 4 er 490 000 kroner, altså 75 000 kroner mer i året.
– Det er forunderlig at UNN heller vil ta biler ut av drift enn å betale oss litt høyere lønn. Det er også andre konflikter som er årsak til at så mange har sluttet, og nettopp derfor synes jeg ikke UNN er i en posisjon der de kan nekte folk en mer rettferdig lønn. De ender opp med å måtte betale mye overtid i stedet, hevder Lauritsen.

– Gjør samme jobb til ulik lønn

– Men som ambulansearbeider trenger du jo ikke være sykepleier. At du som sykepleier velger å jobbe som ambulansearbeider og ikke sykepleier, skal vel ikke sykehuset betale for?
– Det er rett at jeg er ansatt som ambulansearbeider, men også paramedic er det. Hvorfor er det bare de som da får høyere lønn, når vi gjør samme jobben? spør Lauritsen.
Hun gir et eksempel:
– For å sette bedøvelsesmiddelet Ketalar, må man enten være paramedic, ambulansearbeider med et års videreutdanning i paramedic, eller sykepleier med fagbrev i ambulansearbeid. Jeg tilhører den siste gruppen. Alle vi tre gjør samme jobb, men kun én av oss får lønnsgruppe 4. Det burde ikke være så vanskelig å gi oss bedre lønn. Jeg har snakket med sykepleiere som jobber i ambulanse andre steder i landet hvor de får lønnsgruppe 4, blant annet i Vestre Viken.

Ulike pensjonsregler

Lauritsen sukker. Hun er irritert på det hun oppfatter som urettferdighet i avlønningen.
– Ser vi på hvordan pensjonen fungerer, blir det helt sykt: Ambulansearbeidere får pensjonere seg når de er 60. Men idet jeg blir 60, er jeg plutselig ikke ambulansearbeider lenger. Da er det mer lønnsomt for arbeidsgiver å kalle meg sykepleier, for da får jeg ikke pensjonere meg før jeg er 65 år.
Les mer om saken hos Sykepleien