Hopp til hovedinnhold


NRK viste eldre kvinne som døde

I programmet «113» følger NRK-teamet akuttberedskapen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Søndag viste NRK episode 2, der seerne i en sekvens blir vist en eldre, dement kvinne som dør ved ankomst på sykehuset, skriver ABC Nyheter.
Kvinnen fra Sørreisa var antatt å ha blodforgiftning, og blir først hentet i luftambulanse. Ved ankomst til sykehuset mister kvinnen bevisstheten, og dør mens NRK-teamet filmer.
Den avdøde kvinnen navngis i programmet, og det oppgis hvor hun bodde.
I avslutningen til programmet heter det at: «Alle pasienter som medvirker i denne serien har gitt samtykke til sin deltagelse».
– Det vi gjør med situasjoner som denne er å vise episoden til pårørende, som så må gi sitt samtykke for at vi skal kunne vise det. I dette tilfellet ga nærmeste pårørende, datteren, i tillegg samtykke til at vi kunne filme situasjonen i utgangspunktet, sier programsjef Tone Lein i NRK Nord-Norge, som leder avdelingen som har laget «113», til ABC Nyheter.
Hun forteller at kun ansatte, pasienter og pårørende som aksepterer deltakelse blir vist i serien.
– Det er vårt ansvar å sørge for at de medvirkende får tilstrekkelig informasjon til at de med rimelighet kan forventes å forstå hva medvirkning i serien innebærer på kort og lang sikt.
Lein forklarer at NRK Nord-Norge har fått hjelp av helsepersonell til å innhente «kompetent samtykke» før situasjoner filmes. De medvirkende får mulighet til å se seg selv før de blir med i en episode, og kan takke nei til å være med.
– Hvordan kan pasienter i akuttsituasjoner gi samtykke til filming?
– De etiske reglene vi forholder oss til er at pårørende må ta beslutningen.
– Blir det flere tilsvarende sekvenser senere i programmet?
– Det er mange episoder som er sterke på forskjellige måter. Det vil alltid være medvirkende eller pårørende som gir endelig samtykke før sending.
– Vi har ikke filmet der vi ikke har fått samtykke av dem som er til stede. De episodene vi velger å vise gir vi pårørende mulighet til å se igjen. I situasjoner hvor vi mener det kreves ekstra varsomhet påser vi at de ser episoden sammen med oss. I den omtalte situasjonen dro vi hjem til pårørende, viste episoden og satt sammen med dem for å forsikre oss med kontrollspørsmål at de syntes dette var ok å vise. I tillegg har vi vist det til legen og annet personell som var til stede, for å sikre at de også synes det var forsvarlig å vise situasjonen, sier programsjefen.
Programmet ble sendt søndag 6. januar (lenke til progammet på NRKs nettsider).

Vær varsom

I Vær varsom-plakatens punkt 3.9 heter det blant annet at «mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre».
– Da vi var hjemme hos pårørende og viste frem episoden hadde det gått nesten et halvt år siden hendelsen. Derfor vurderer vi at familien ikke var i sjokk, selv om de fremdeles er i sorg. Godkjennelsen vi først får på stedet er ikke den endelige vurderingen vi bruker for eventuell visning, sier Lein.
– Grunnen til at vi vil vise dødsfall er fordi det er en del av hverdagen til dem som jobber i akuttmedisinsk beredskap. Som legen som var med i episode 2 forteller, er han til stede ved mellom 10 og 20 dødsfall per år. Det er sterkt, men jeg føler at det er gjort på en respektfull måte jeg kan stå inne for.
Les hele saken hos ABC Nyheter