Stor internasjonal studie tester ut gassen xenon etter vellykket gjenoppliving fra hjertestans

Målet med den internasjonale studien er å vise at pasienter som blir gjenopplivet etter hjertestans vil få mindre skader på hjernen om man i tillegg bruker gassen xenon. Det skriver EMS1.com.

Xeon. Illustrasjon: Greg Robson

Før var det kontroversielt, men nå er det en akseptert praksis at man gjør forskning på pasienter uten samtykke.

I januar vil flere sykehus starte med å bruke en eksperimentell gass i behandlingen av bevisstløse med plutselig hjertestans.

Målet med forskningen er å bevise at xenon gir mindre hjerneskade hos pasienter som er vellykket gjenopplivet etter hjertestans, hvor de fleste ikke overlever eller overlever med dårlig nevrologisk funksjon på grunn av oksygenmangel.

– Jeg vil ikke bli overrasket om denne gassen blir standard i behandlingen av hjertestanspasienter, sier Dr. Henry Wang, nestleder for forskning i akuttavdelingen til McGovern Medical School ved UTHealth. – Vi trenger å gjøre forskning for å se om dette har verdi, og det er viktig med befolkningens støtte til forskningen, sier han.

Wang og forskerteamet vil avholde en rekke offentlige møter i Houston i de kommende ukene hvor de vil forklare behandlingen og svare på spørsmål.

Forskningen vil bli utført på 70 steder i verden, og er ansett som viktig for å beskytte pasienter mot hjerneskade etter hjertestans.

Hjertestans er dødsårsaken til 325 000 amerikanere årlig, og hos majoriteten kan ikke hjertet restartes. Men forskningsgruppen tror at 140 000 kan ha fordel av behandlingen som reduserer både dødelige og ikke-dødelige hjerneskader.

Man tror at xenon har hjernebeskyttende egenskaper. Forskerne tror at xenon kan forsinke akkumuleringen av oksygenfrie radikaler og molekyler som ødelegger celler og gjør at området for skade øker når sirkulasjonen gjenopprettes.

Fram til 1996 hadde ikke dette vært mulig på grunn av samtykkeproblematikk før man tester en ny behandling eller prosedyre.

Det var et sykehus i København som innrullerte den første  pasienten i forrige uke. Pasienten vil inhalere xenon gjennom tube under hypotermibehandling, nedkjølingen er for å beskytte hjernen til å ha skadelige reaksjoner ved reperfusjon etter at hjertet er i gang igjen. Den andre halvdelen vil kun få hypotermibehandling.

Bakgrunnen for studien er en liten studie på 110 pasienter gjort i Finland mellom 2009 og 2015.

I denne studien fant man at pasienter som fikk xenon sammen med terapeutisk hypotermi, hadde mindre skade på hjernen, og trolig hjertet, enn de som bare ble nedkjølt. Studien var ikke designet for å måle overlevelse.

Les mer om saken hos EMS1.com

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.