Hopp til hovedinnhold


Store forskjeller mellom landets sykehus: Slik vil politikerne bedre akuttbehandlingen av hjerneslag

Krever større investeringer til nye CT-maskiner, melder Dagbladet.

Det er store forskjeller mellom landets sykehus i akuttbehandlingen av hjerneslag, som Dagbladet avdekket og omtalte 3. januar.
84 prosent av hjerneslagene her i landet skyldes blodpropp (hjerneinfarkt). Dette viser siste årsrapport fra Norsk Hjerneslagregister.
Andelen som får trombolyse, eller blodproppløsende behandling, ved hjerneinfarkt varier mellom 5 (Mo i Rana) og 37 (Haukeland) prosent. (Sjekk side 36 i årsrapporten.) Nå vil politikerne styrke akuttbehandlingen.
– Vi er helt i front i verden på behandling av hjerneslag, men det er for store forskjeller. Utfordringen i Norge er at vi må ha en desentralisert sykehusstruktur. Vi må styrke kompetansen i akuttkjeden og tvinge sykehusene til å ha gode rutiner, sier Sveinung Stensland (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
Overfor Dagbladet understreker han at det ikke bare er ved de små sykehusene at andelen som får blodproppløsende behandling er lav.
– Haugesund er ikke et lite sykehus, men her er andelen som får trombolyse ved hjerneinfarkt (blodpropp) 19 prosent, mens den er 34 prosent rett over sundet ved Stavanger og 37 prosent ved Haukeland, sier han.
Stensland trekker fram sviktende rutiner, lav kompetanse eller dårlig mulighet til diagnostisering som mulige årsaker til de lokale variasjonene i behandlingen.
Overlege Anne Hege Aamodt ved Rikshospitalet, OUS, mener det bør innføres sertifisering av slagenhetene der det kommer fram tydelige kvalitetskrav til alle sykehus som behandler hjerneslag. Dette er et godt forslag, mener Ap.
Les mer om saken hos Dagbladet