Står liv i fare dersom lokalisasjon av et stort akuttsykehus skulle bli Mo i Rana?

Fagpersonell ved Helgelandssykehuset reagerer sterkt på utspill Arne Finseth, områdesjef for AMK og luftambulanse, i sykehussaken, står det i et innlegg i Rana Blad.

Les også: Etter 25 år i ambulansetjenesten har jeg opplevd at barn og eldre har dødd i armene mine

Siden 3. desember 2018 har Helgeland vært ute i «opprørt hav». Helgelandssykehusets administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir beskrev situasjonen så treffende etter ressursgruppas foreløpige innstilling av Mo i Rana som lokalisasjon for et stort akuttsykehus på Helgeland.

Som ansatte i Helgelandssykehuset har vi lest innlegg og utspill i mediene etter ressursgruppas rapport ble framlagt. Dette er uten tvil en sak som engasjerer i alle ledd og i alle samfunnslag.

Redsel for å miste helsetjenester er til stede i store deler av befolkningen, det er bra og nødvendig at befolkningen engasjerer seg i saken. I vanskelige prosesser som Helgeland nå står overfor er saklighet og faktabasert kunnskap elementer som står i fare for å bli underordnet.

Vi har den siste tiden lest flere utsagn fra ansatte i Helgelandssykehusets prehospitale tjenester som direkte forteller hvordan liv står i fare dersom lokalisasjon av et stort akuttsykehus skulle bli Mo i Rana. Fagpersoner hevder at liv vil gå tapt. Det er ønskelig og nødvendig med mange tanker og innspill, alle har rett til å bli hørt. Men, man kan ikke som helsepersonell spre frykt basert på egne følelser, og i affekt.

Arne Finseth er leder i Helgelandssykehuset, der han er områdesjef for AMK og luftambulansen. Han er også kommunestyrerepresentant for Frp i Sømna kommune. Prehospital enhet hvor Finseth er ansatt har tilholdssted ved Sandnessjøen sykehus der AMK sentralen ligger, luftambulansen har base i Brønnøysund. Ansvarsområdet for prehospital enhet, AMK og luftambulansen er Helgeland. Hele Helgeland.

Dette kan det se ut som Arne Finseth har glemt når han i Sømna kommunestyre 20 desember 2018 uttaler seg om sykehusprosessen. Finseth sier her at et akuttsykehus plassert i Mo i Rana vil ha så alvorlig konsekvenser at folk må vurdere å flytte fra sør-Helgeland.

Som ansatte og fagutviklere i henholdsvis akuttmottaket og ambulansetjenesten i Helgelandssykehuset Mo i Rana mener vi Arne Finseths uttalelser er oppsiktsvekkende. At slike uttalelser kommer fra en områdesjef som skal ivareta og favne hele Helgelands befolkning med tjenester som i aller høyeste grad er viktige akutte tjenester er graverende og vil skape mer utrygghet i en allerede opphetet debatt.

Som fagpersoner er det viktig for oss å formidle trygghet ut til befolkningen og uttrykke tillit til prosessen videre. Høringsprosessen vil avdekke behov for videre utredninger, og befolkningen skal være trygge på at hver stein blir snudd for å skape en trygg spesialisthelsetjeneste på Helgeland. Dette ønsker vi også at våre ledere skal formidle.

Les mer om saken hos Rana Blad

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.