Luftambulansen tester ny hjerneskanner

En bærbar hjerneskanner er i gang med å testes av Luftambulansen på Vestlandet. Målet er sikrere diagno­stikk og raskere behandling av hjerneslag, melder NTB sitert av ABC Nyheter.

Øyvind Østerås på luftambulansebasen i Bergen. Foto: Privat

Bergens Tidende: – Dette apparatet kan revolusjonere behandlingen av hjerneslag (krever innlogging)

– Hvis denne virker slik vi håper, kan det revolusjonere hjerneslagbehandlingen. Dette kan bli like viktig for hjerneslag som EKG ble for hjerteinfarkt, sier Øyvind Østerås, avdelingsleder for akuttmedisin i Helse Bergen, til Bergens Tidende.

Helge Asbjørnsen er lege hos Luftambulansen. Han fikk testet skanneren på to pasienter første uken. Asbjørnsen ser at tidlig diagnose også kan gi gevinst for de pasientene som har blødning og ikke propp.

– Da kan vi fly rett til et sykehus med nevrokirurgi. I dag må noen av disse pasientene først innom et lokalsykehus og gjennom CT-undersøkelse, sier han.

Uken før jul startet Luftambulansen i Bergen utprøvingen.

Slik ser den ut. Strokefinder på Luftambulansedagene 2018. Foto: Live Oftedahl

Hjerneskanneren Strokefinder lages av svenske Medfield Diagnostics, og skal etter planen testes på 500 pasienter. I testperioden blir pasientene skannet, men behandlingen blir ikke satt i gang før de har vært gjennom CT-undersøkelse på sykehus. I lengre perspektiv er håpet at skanning vil gjøre at diagnose kan stilles underveis til sykehus, riktig behandling velges og igangsettes.

Hvert år legges 12.000 personer inn på sykehus med akutt hjerneslag i Norge. I ni av ti tilfeller er det forårsaket av en blodpropp. Trombolyse kan være effektiv behandling. Det er imidlertid viktig å komme raskt i gang, og her kan en bærbar skanner spille en viktig rolle.

Equinor har bidratt med 2,5 millioner kroner til innkjøp av seks skannere og er også blitt medeier i selskapet som står bak Strokefinder. Like før jul gikk Equinor Technology Ventures inn med drøyt ti millioner i aksjekapital og eier nå om lag ti prosent av selskapet.

Les mer om saken hos ABC Nyheter

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.