Hopp til hovedinnhold


Fortsetter kampen for ambulansebåten: Øyfolket gir seg ikke

Øyfolket fortsetter kampen for å beholde ambulansebåten Alden. 1. januar blir MF Lauvstad beredskapsferge, skriver Harstad Tidende (krever innlogging).
– Vi gir oss ikke. Det er altfor mye usikkerhet og utrygghet rundt hva som skjer etter nyttår, sier leder i aksjonsgruppa Lone Jacobsen Flosand.

Mange spørsmål

Aksjonsgruppa stiller mange spørsmål rundt avtalen som Troms Fylkestrafikk, Norled og UNN HF har inngått.
– Så vidt vi vet har ikke MF Lauvstad dispensasjon fra hviletidsbestemmelsene til å gå døgnet rundt, sier Flosand.
Avtalen som er inngått med Troms fylkestrafikk innebærer at antall fergeturer ikke skal berøres når Lauvstad blir beredskapsferge.
– Betyr dette at man belager seg på at ulykker ute i øyriket skjer når ferga har pause, spør Jacobsen Flosand.
Senest 2. juledag hadde Alden et oppdrag. 70 prosent av de oppdragene ambulansebåten har i løpet av året er hasteoppdrag.
– Vi har ingen tro på at UNN vil spare millioner på å legge ned ambulansebåten. Vi forventer at UNN HF forteller offentligheten hvor mye kostnadene egentlig blir når ambulansebåten legges ned og det må settes inn kompenserende tiltak. Vi ber om at UNN synliggjør regnestykket. Kostnaden kontra innsparing foreligger fortsatt ikke, sier Jacobsen Flosand.

Full støtte

Aksjonsgruppa jobber intenst for å få helseforetaket til å innse at vedtaket om å legge ned Alden kan ende med tragedie.
Bjarkøys siste ordfører, Jorunn Berg, støtter aksjonsgruppa fullt ut.
– Jeg må berømme aksjonsgruppa for den jobben de gjør. Nå har vi nettopp fått innviet den fantastisk flotte Bjarkøyforbindelsene, med bru fra Sandsøy til Grytøy og tunnel fra Bjarkøy til Grytøy. Øyriket har alle mulighet til å utvikle seg, og så beslutter UNN HF å legge ned ambulansebåten. Det innebærer at veldig mange innbyggere på øyene får mye lenger responstid enn de anbefalingene Stortinget har satt for ambulanse, sier Berg. Responstid beregnes fra AMK varsles og til ambulanse er på stedet der hendelsen har skjedd.
Les mer om saken hos Harstad Tidende (krever innlogging)