Ny forskning viser: Antall hjerteinfarkt øker markant på julaften

SVERIGE: Forskning støttet av Hjärt-Lungfonden (Sveriges LHL) viser at antall hjerteinfarkter i Sverige øker med nærmere 40 prosent på julaften. Studien inkluderer samtlige 283 000 inntrufne hjerteinfarkter i Sverige i en periode på 16 år, melder Hjärt-Lungfonden.

Menneskehjerte. Illustrasjon: Thinkstock

– Vi ser en entydig økning av antallet hjerteinfarkter hver julaften. Teorien er at det kan være sosialt stress som utløser infarktet. Det kan handle om for eksempel konflikter eller ensomhet. At mat og drikke inntas i større mengder enn ellers kan også spille inn, sier David Erlinge, professor i kardiologi ved Skånes universitetssjukhus.

Studien viser at det som oftest er de eldre, litt skjørere som får hjerteinfarkt på julaften. Forskerne vil nå gå videre med sin studie gjennom å intervjue de som ble rammet.

Ved å stille spørsmål om pasientenes opplevelse av julen, kommer forskerne til å kunne skaffe seg dypere kunnskaper om hva som kan ha vært årsaken til hjerteinfarktene.

– David Erlinges forskning gir et tydelig signal til alle som feirer jul – ta vare på hverandre, ikke minst eldre medmennesker.  Pass på å gi av oss selv og tiden vår før det er for sent, sier Kristina Sparreljung, generalsekretær for Hjärt-Lungfonden.

Studien er publisert i British Medical Journal den 13. desember med tittel: Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acute myocardial infarction. Førsteforfatter er doktoranden Moman Mohammad.

Les mer om saken hos News Cision

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.