Hopp til hovedinnhold


Nær 62.000 mangler veiadresse. Ambulansepersonell finner ikke personer i nød

– Flere ganger har vi måttet løpe rundt, banke på dører og spurt naboer for å finne ut hvor folk egentlig bor, sier ambulansearbeider Knut Erik Haugen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Narvik til NRK.
Han vet godt hvordan det er å være på utrykning og ikke ha en eksakt veiadresse å forholde seg til.
– Det er skremmende. Personen kan trenge øyeblikkelig hjelp, og så klarer vi ikke å finne vedkommende. Det skjer fra tid til annen, sier ambulansesjåføren.
Ferske tall fra Kartverket viser at nær 62.000 innbyggere over hele landet mangler veiadresse og husnummer. Bare i Nordland gjelder dette 12.000 innbyggere.
En av dem som mangler adresse er Svein Aasberg, som bor med familien sin i Toppåsen i Ballangen.
Han deler adresse med en rekke andre husstander i Ballangen kommune, og det kan får alvorlige konsekvenser dersom det er behov for akutt hjelp, mener Aasberg.
– Verdifulle minutter og i verste fall liv kan gå tapt på grunn av uklar kjørebeskrivelse.
Aasberg forteller at han vet om to konkrete tilfeller i Ballangen hvor både helikopter og ambulanser har brukt opp mot en halv time ekstra på å lete etter riktig adresse.
– Ved ett tilfelle kom de rett og slett for sent, sier han, men understreker at han ikke kjenner til om resultatet kunne blitt et annet om ambulansen hadde vært der tidligere.
Nå lover rådmann Knut Einar Hanssen i Ballangen å få orden på de manglende veiadressene i kommunen. Neste år er det satt av 800.000 kroner til dette arbeidet.
Les mer om saken hos NRK