Hopp til hovedinnhold


Høyre og Sp kritiske til Helse Nord-Trøndelags ambulanseplaner: – Bør vente

Marit Arnstad (Sp) og Elin Agdestein (H) ber Helse Nord-Trøndelag vente med å endre ambulansekartet. – Uklokt å endre nå, sier Arnstad til Trønder-Avisa (krever innlogging).
Bakgrunn: Slik vil Sende endre ambulansekartet i Helse Nord-Trøndelag
Les også: Ambulansesjefen – innbyggerne i Snåsa holder seg stort sett friske
Siste: Kommuneoverlegen på Snåsa - naivt og svakt
I starten av november bestilte stortingsflertallet en stortingsmelding om ambulansetilbudet i landet.
Tirsdag la klinikkleder i Helse Nord-Trøndelag, Øystein Sende, fram hvilke endringer i ambulansetjenesten helseforetaket jobber med for neste år og i årene som følger.

– Uklokt

Blant endringene han jobber for er å ta bort ambulansestasjonen fra øya Leka, kutte dagbilen i Vikna, og erstatte ambulansen i Snåsa med «helsevakt».
– Jeg synes det er uklokt å legge ned eller foreta store rokeringer før den bestilte utredningen er klar, sier Arnstad.
Ut fra det hun leser i avisa, har hun inntrykk av at helseforetaket nå vil haste gjennom endringer før den bestilte stortingsmeldingen kommer.
– Det synes jeg er lite respektfullt, både overfor innbyggerne som er avhengige av tjenesten, men også overfor regjering og storting, sier hun.
Det kloke valget, slik Arnstad ser det, ville vært å svare at de skal ta på alvor de rammene som legges av Stortinget, også kreve å få mer ressurser for å få gjennomført det.

– Ikke unaturlig å vente

Elin Agdestein i regjeringspartiet Høyre sier seg enig i at foretaket bør sette på bremsen.
– Det gjelder å ikke miste helheten av syne. Når Stortinget har bestilt en gjennomgang av akuttberedskapen, er det ikke unaturlig om foretaket avventer resultatet av denne før de går videre med endringer i ambulansestrukturen i Trøndelag, sier Agdestein.
Hun sier seg kritisk til en reduksjon i ambulansetjenesten, og peker blant annet på ambulanser som en viktig støtte for fastleger i distriktskommuner.
Den nye stortingsmeldingen skal blant annet ta for seg behovene for kapasitet og basestruktur i ambulansetjenesten. Det er ventet at et eventuelt lovkrav til ambulansens responstid også blir tema i utredningen.
– Bør de ikke få komme i gang med endringer de mener er nødvendige?
– En stortingsmelding tar et år eller to. Jeg er overbevist om at helseforetaket har mulighet til å vente på det, og det bør de gjøre. Hvis ikke kan man mistenke dem for å ville komme utredningen i forkjøpet, fordi de er redde for at den skal sette noen krav til helseforetaket som de ikke har per i dag. Og det synes jeg er dårlig skikk, sier Arnstad.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)