Hopp til hovedinnhold


Norges nye superhelikopter knuser Sea King: – Trolig det råeste verden har sett

AW101 vil kunne løse flere oppdrag - på kortere tid - enn Sea King. 330-skvadronsjefen snakker om ypperste verdensklasse, ifølge Stavanger Aftenblad.
Siste: Hemmeligstemplet rapport - Sea King-systemet er presset til det maksimale
Les også: Uforklarlig feil – Sea King på Sola satt ut av spill
Anskaffelsen av det nye redningshelikopteret har støtt på en rekke problemer, men når det blir operativt, kan det knuse Sea King på en rekke områder.
AW101 vil bruke 60 minutter å hente en skadet person i Odda og frakte vedkommende til Universitetssykehuset i Bergen under isingsforhold. Det vil ta Sea King 142 minutter å gjøre samme jobben.
AW101 vil ha langt bedre rekkevidde, hastighet og evne til å operere i dårlig vær enn Sea King.
Det skal blant annet kunne redde 20 nødlidende 150 nautiske mil (cirka 278 km.) fra ytterste punkt på kysten innen to timer. Det er mer enn fire ganger kapasiteten til Sea King.

– Ny epoke

Ifølge Sea King-pilot og 330-skvadronsjef Svein Tore Pettersen står Norge overfor «en ny epoke».
– Jeg tror det vil bli et vanvittig bra redningshelikopter. 330 gleder oss til å fly AW101, men det blir jo litt trist å kvitte seg med Sea King, som har levert og leverer en trygg og god redningstjeneste i dag, sier Pettersen.
– Vi ser fram til å få et nytt arbeidsredskap som vil være en moderne versjon av Sea King. Det vil gjøre oss i stand til å løse flere oppdrag enn tidligere. Vi kommer fortere frem og i dårligere vær enn tidligere til gang for pasienter og de som trenger oss, sier Morten Sandvik, tillitsvalgt ved 330-skvadronen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) til Aftenbladet.
Les mer om saken hos Stavanger Aftenblad