Ambulanseforums julequiz

Jula kan by på både lange vakter, hygge og god mat, men også uventede sykdommer og skader fra publikum … Test deg selv her!

Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Av Dag Uno Furuknap, paramedic Helse Nord-Trøndelag og Birgitte Bjørngaard, lærer på ambulansefaget på Lukas videregående skole i Malvik

Fra Ambulanseforum nr. 5 2018
Ønsker du å abonnere? Sjekk her! 

Ta flere quiz her 

Pepperkaker er vanlig på vaktrommene i desember. Men hva heter pepperkake på engelsk?
Mandler er en vanlig juleingrediens. Om du er i stand til å kjenne det igjen: hvilket giftstoff assosieres med lukten av bitre mandler?
Hvilken av disse juleingrediensene har størst sannsynlighet for å gi deg tarmslyng dersom du spiser for mye?
Du stiller opp som julenisse for naboen og får hjemmelaget rakfisk og akevitt. Etter stund kjenner du deg nummen, slapp og tung i øyelokkene. Hva bør du gjøre?
Hvilket navn mangler i sitatet: «Laws of nature lay hidden in night, God said let … be and then all was light»?
Du er tilkalt til et juleselskap på grunn av et illebefinnende. Pasienten har nyresvikt og har antakelig spist for mye julemat. Monitoren din angir en hjertefrekvens på 160, men du kjenner en puls i håndleddet på 80. Hvordan er det mulig? Nedenfor er pasientens hjerterytme.
En julaften i 1890-årene var to menn på tur langt fra sivilisasjonen. I boka fra hendelsene står det: «Vi snudde underbuksene våre og kjente oss som nye mennesker». Hvilke menn var det?
Juletid er også influensatid. Når ble den første influensavaksinen tatt i bruk?
Et par ungdommer har kjøpt ulovlig og tvilsomt julebrennevin. De skjenker bestefaren sin først, for å være på den sikre siden. Bestefaren blir dårlig og får problemer med å se. Hva er det beste han kan gjøre i påvente av hjelp?
Hvilken evangelist og apostel står for juleevangeliet i Bibelen? Han regnes også som en av skytshelgene for ambulansepersonell.


Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.