Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 5 2018: «Taxiturer» - mange unødige oppdrag?

Hovedsaken i denne utgaven handler om forskning på feilbruk av ambulanser. Dette har aldri vært undersøkt i Norge, men forskning gjort i utlandet konkluderer med at så mange som hvert tredje oppdrag ikke burde vært et ambulanseoppdrag. 

Ønsker du å abonnere? Sjekk her! 

Leder

To studenter som fullførte bacheloroppgaven i prehospitalt arbeid på OsloMet - storbyuniversitetet i vår, foreslår en studie i OUS sin ambulansetjeneste. Responstider er et stort debattema for tiden. Det er ikke politisk vilje til å sette krav i stedet for anbefalinger. Det viste en avstemning i Stortinget nylig.

Øyeblikket

Rent damelag i lufta. Statens luftambulansetjeneste er 30 år i år.

Siden sist

Om Redningshåndboka, nytt nasjonalt AMK-anbud, AMK OUS anskaffer prediksjonsverktøy og Helsedirektoratets prate-smile-løfte-slagkampanje på alle norske ambulanser.

Liten politisk vilje til å styrke prehospital akuttmedisin

Den 15. november stemte Stortinget over en rekke forslag om å styrke det akutt­ medisinske tilbudet utenfor sykehus og sikre forsvarlige luftambulansetjenester. Alle forslag unntatt ett ble nedstemt.

Øver på krig

I høst har Nasjonal helseøvelse stresstestet samarbeidet mellom helseforetak, kommuner og Forsvaret, samt evne til å håndtere masseskader.

«Taxiturer»: Hvor mange oppdrag er unødige?

Utenlandske studier avdekker at opptil halvparten av alle ambulanseoppdrag ikke burde vært det. For ambulansepersonell er det demotiverende å kjøre på slike oppdrag. En bacheloroppgave på OsloMet har satt fokus på dette.

På tide å slutte med endotrakealintubering?

To store studier presentert i JAMA (Journal of American Medical Association) sammenligner ambulansepersonells håndtering av endotrakeal intubering versus supraglottisk håndtering. Hva gir best resultat?

To studier om luftveishåndtering ved hjertestans utenfor sykehus

Hva er den beste måten å håndtere luftveiene på ved behandling av hjertestans utenfor sykehus? Dette prøver to nylig publiserte studier å gi svar på, men hva svarer studiene egentlig på? spør Jo Kramer-Johansen, professor Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (Nakos).

Advarer mot å gi for mye oksygen

Å gi oksygen til akutt syke pasienter på sykehus eller i ambulanse er ofte unødig. Oksygenbehandling kan tvert imot være skadelig og øke risikoen for å dø.

Portrett: Forvalter farsarven med familien

Selv alene i timevis med psykotiske pasienter i bilen, var ikke Dag Nedrejord redd på jobb. Nå er situasjonen en annen.

Jule-quiz

Jula kan by på både lange vakter, hygge og god mat, men også uventede sykdommer og skader fra publikum ... Test deg selv her!

På tide å kutte ut adrenalin i AHLR?

Er det gunstig å injisere adrenalin til personer som har fått hjertestans og gjenopp­ lives med hjerte­lungeredning (HLR)? Intuitivt kan dette virke fornuftig da adrenalin får hjertet til å slå kraftigere og raskere.

Norsk Luftambulanse: 40 år i akuttjeneste

Norsk Luftambulanses historie startet med en luftig visjon, guts og gründergener. Et innleid helikopter fra Sveits. Flaks på timing. Og det norske folks trofaste støtte.

Tokyo sliter med overtriage

Tokyo har ikke en eksotisk ambulansetjeneste, men et behovsorientert, levende og moderne ambulansevesen, som er en del av gratis velferdsytelser for byens befolkning og turister.

Ny samarbeidsavtale

Vil den nye samarbeidsavtalen mellom regionale helseforetak og frivillige organisasjoner føre til flere beredskapsambulanser og økt bruk?

Samhold og samarbeid ga ny stasjon

Ambulansegjengen i Kjøllefjord byde sin egen stasjon: De har trolig Norges lengste vei til sykehus, dersom ikke vær og stengte fjell hindrer utrykning.