Hopp til hovedinnhold


Vant pris for sin behandling av pasienter over video

Det interkommunale samarbeidet mellom ambulanser, sykehjem og legevakt i Bardu, Målselv, Salangen, Lavangen og Ibestad har vunnet Samhandlingsprisen for 2018 for sine videokonsultasjoner, melder Folkebladet.
For at pasienter skal unngå lange og unødvendige reiser samtidig som leger, sykepleiere og ambulansearbeidere skal spare tid, har ambulanse, sykehjem og legevaktsamarbeidet i Bardu, Målselv, Salangen, Lavangen og Ibestad tatt i bruk video i pasientbehandlinga.
Onsdag fikk prosjektet «Interkommunalt samarbeid om velferdsteknologiske løsninger i grisgrendte strøk» tildelt Samhandlingsprisen for 2018.
– Dette er utrolig stort. Det er utrolig artig å bli verdsatt på denne måten, sier Hege Hammer Bech, som har vært leder for prosjektet «Interkommunalt samarbeid om velferdsteknologiske løsninger i grisgrendte strøk» til Pingvinavisa.
Samhandlingprisen deles ut hvert år i forbindelse med Samhandlingskonferansen, der UNN og kommunene møtes for å diskutere utfordringer rundt samarbeidet mellom spesialist- og primærhelsetjenesten. Prisen deles ut av Overordnet samarbeidsorgan (OSO) for samhandling i dekningsområdet til Universitetssykehuset Nord-Norge.
– Det starta som et lite prosjekt tilknytta sykehjemmet i Øverbygd. Vi så at beboere måtte sendes ut på lange reiser for å komme seg til lege. Ofte viste det seg at pasienten likevel skulle få behandling på sykehjemmet, og turen på mange måter var unødvendig. Vi begynte da å se på ulike videoløsninger, for samtale kun over telefon er sjelden tilstrekkelig, forklarer Bech, som drar fram avdelingsleder Janne Karin Stenvold ved sykehjemmet som en nøkkelperson i prosjektet.
Prosjektet ble raskt utvidet til flere sykehjem. Videokonsultasjonen foregår slik at legevakten har en videoenhet med storskjerm, mens sykehjemmene har nettbrett. Disse kobles opp mot hverandre via en app som er godkjent av Norsk Helsenett. Legen snakker med pasienter og sykepleiere på sykehjemmene og pasienten får så behandling videre på sykehjemmet eller kan sendes direkte til sykehus.

Ambulanser

Også to ambulanser; èn i Målselv og èn i Salangen, har fått dette utstyret.
– Vi har med oss nettbrett og smarttelefon i ambulansen, og kan koble opp legevakta mens vi er ute hos pasienten. I mange tilfeller slipper da pasienten å kjøre milevis for å komme til lege, for så å bli transportert samme vei tilbake. Og skal vedkommende til sykehus kjører vi direkte dit, uten å gå via legevakt. Dette gjør også at ambulansen blir raskere ledig for nytt oppdrag, så dette har gode ringvirkninger med tanke på beredskap og økonomi. Men det aller viktigste er selvsagt at dette blir enklere og mer effektivt for pasienten, sier seksjonsleder for ambulansen, Svein Hovde, til Pingvinavisa.
Han sier de sparer betydelige beløp på denne løsningen. Nå skal også hjemmesykepleien ta i bruk videokonsultasjoner.
Les mer om saken og se bilde hos Folkebladet