Hopp til hovedinnhold


Troms Arbeiderparti synes det er beklagelig at UNN-styret ikke tar seg bedre tid i denne saken

Et samlet Troms Arbeiderparti krever at styret i Helse Nord og helse- og omsorgsdepartementet vurderer forsvarligheten i UNNs vedtak om å fjerneambulansebåten i øyriket omkring Harstad og Vågsfjordbassenget, skriver Harstad Tidende (krever innlogging).
Siste: Krever at departementet tar ambulansebåtsaken
Bakgrunn: UNN fjerner ambulansebåten
Les også: Ambulansebåtvedtak står fast
Mer: Sykehus-økonomien er en stor utfordring
– Hovedårsaken til nedleggelsen av ambulansebåten synes å være økonomisk. Regjeringen har underfinansiert sykehusene over tid, som fører til kutt som går ut over beredskapen», sier stortingsrepresentant Martin Henriksen. Troms Arbeiderparti ser også med bekymring på, og aksepterer ikke at den akuttmedisinske beredskapen svekkes. Nedleggelse av ambulansebåten vil gjøre at UNN vil være langt i fra å innfri Stortingets anbefalte responstider. Dette er en svekkelse av beredskapen, og Troms Arbeiderparti forventer at Helse Nord sikrer at den akuttmedisinske beredskapen i kommunene er innenfor Stortingets anbefalte responstider. Troms Arbeiderparti krever at finansieringen av helseforetakene styrkes slik at reduksjoner i akuttberedskapen grunnet økonomiske innsparinger unngås.

Stortingsmelding

– Det er varslet at det skal komme en egen stortingsmelding om prehospitale tjenester. En bred utredning vil gjøre oss i stand til å se ressursene i sammenheng, og sette nye krav i tråd til beredskapen i tråd med framtidens krav til kvalitet. Mens vi venter på en slik utredning, bør ikke strukturelle endringer gjøres. Også av denne grunn, bør UNN utsette sitt vedtak om å legge nedambulansebåten», sier Linn Katharina Henriksen og Kari-Anne Opsal .
Troms Arbeiderparti vil påpeke at UNNs håndtering av akuttberedskapen generelt skaper utrygghet og usikkerhet hos folk og i lokalsamfunn. Ved akutt sykdom, som blant annet hjerteinfarkt eller hjerneslag, teller minuttene. Det er åpenbart at den forlengede responstid sammen med den nye situasjonen for de deler av øyriket som ikke har bilforbindelse, vil sette beboernes liv og helse i fare.
– Vi registrerer også at UNN forsøker å skyve ansvar for helseberedskapen i samfunnet over på kommunene. Trygghet er viktig for at mennesker skal ha mulighet til å leve, også i distriktene. En god ambulansetjeneste er en svært viktig del av denne tryggheten.
Les mer om saken hos Harstad Tidende (krever innlogging)