Hopp til hovedinnhold


Krever luftambulanse i Innlandet nå: – Innlandet et svart hull på norgeskartet når det gjelder beredskap

Aage Willy Jonassen i Sykehuset Innlandets brukerutvalg forstår ikke hvorfor store deler av Hedmark og Oppland er uten luftambulansedekning når det flere steder i landet både er dobbel og trippel dekning, skriver Østlendingen.

Han mener Nato-øvelsen Trident Juncture viste at behovet er stort, og at det haster med å etablere enluftambulansebase i Innlandet.

Det er to store områder i Sør-Norge, hvor luftambulansedekningen har en responstid på over 20 minutter. Det er i store deler av Hedmark og Oppland, samt i indre deler av Telemark, Aust-Agder, Rogaland og Hordaland.

Det var uaktuelt å gjennomføre Nato-øvelsen i et område med en så dårlig dekning, og i forbindelse med Trident Juncture ble det plassert militæreambulansehelikoptre både på Rena og på Røros.

De militære ambulansehelikoptrene i Rena leir og på Røros hadde bortimot 40 oppdrag før og under Nato-øvelsen Trident Juncture. De fleste av oppdragene var sivile, og flere av dem bidro til å redde liv.

– Bør analysere innsatsen

– Jeg anbefaler Sykehuset Innlandet å gå gjennom hva den midlertidigeluftambulansen på Rena og Røros bidro med i vårt distrikt, sier Jonassen, som sørget for at luftambulanse ble et viktig tema da styret i Sykehuset Innlandet og brukerutvalget i Sykehuset Innlandet hadde felles møte i forkant av fredagens møte i sykehusstyret i Elverum.

Det har i lang tid vært jobbet med å etablere en luftambulansebase i Innlandet. Fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap) har i flere år engasjert seg i arbeidet, foreløpig uten å nå fram. Det er utarbeidet en rapport om situasjonen som konkluderer med at Mjøsområdet bør få luftambulanse, men ikke før sykehusstrukturen er avklart.

Den store innsatsen til de militære ambulansehelikoptrene overfor det sivile samfunnet under Nato-øvelsen har aktualisert spørsmålet om enluftambulansebase i Innlandet. Åmot-ordfører Ole Gustav Narud (Sp) har tatt til orde for at det sivil-militære beredskapssamarbeidet bør videreføres.

– Et svart hull på norgeskartet

Jonassens poeng er at det ikke er riktig at Innlandet skal stå uten en beredskap som er på linje med resten av landet.

– Hvorfor er det sånn at Innlandet er et svart hull på norgeskartet når det gjelder luftambulanse. Når en person får hjerneslag eller hjerteinfarkt, er tidsforbruket helt avgjørende for å redde vedkommende, påpeker han.

Både Sykehuset Innlandets administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard og styreleder Anne Enger forsikrer at det ikke hviles i arbeidet med å sikre Innlandet en luftambulanse.

– Det er interessant at da den store Nato-øvelsen skulle gjennomføres i Innlandet, skjedde ikke det uten at det var luftambulanse på plass også her, sier Enger.

I statsbudsjettet for to år siden ble det satt av 10 millioner til et forprosjekt for luftambulanse i Innlandet. I den forbindelse ble den nevnte rapporten utarbeidet uten at det har skjedd så mye mer. Rapporten ligger nå i Helse- og sosialdepartementet.

Som et midlertidig tiltak er det bevilget penger til en legebemannetambulanse (bil) plassert sentralt i Innlandet. Denne ambulansen skal kunne rykke ut og eventuelt møte andre ambulanser for å gi nødvendig hjelp.

Jonassen mener dette ikke på noen måte er nok.
Les mer om saken hos Østlendingen