Hopp til hovedinnhold
Infarktambulansen på Sørlandet sykehus i samarbeid med SNLA hadde både foredrag og workshop på AmbulanseForum 2018. Foto: Siv Dolmen
Infarktambulansen på Sørlandet sykehus i samarbeid med SNLA hadde både foredrag og workshop på AmbulanseForum 2018. Foto: Siv Dolmen


#27 Hør om hjerteinfarktambulansen på Sørlandet sykehus

Infarktpasienter med NSTEMI fanges ikke opp av EKG, men flere av disse kan med fordel få PCI. 

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Dagens episode av Du puster for fort tar deg med til Ambulanseforums konferanse og ambulansearbeider Tom Helge Vik Tollefsrud sitt foredrag om infarktambulansen på Sørlandet sykehus. Den eneste i sitt slag i verden?

Ved Sørlandet sykehus har Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) finansiert en infarktambulanse som ved ultralyd og blodprøvetaking skal jobbe for å fange opp flere av de pasientene som kan gå rett til PCI ved Arendal sykehus.

Infarktambulansen er bemannet av ambulansearbeidere med et krasjkurs i ultralydtaking. Bildene de tar sendes til kardiologen som gjør en vurdering.

Tidligere: Infarkambulansen kan avdekke uavklarte hjerteinfarkt
Les også: Kan bli helt avgjørende ved infarkt

– Gjennom innovasjon og teknologi skal vi effektivisere det prehospitale rommet, åpner Tollefsrud. – Vi har fått lov å være med å fasilitere en studie om NSTEMI.

(NSTEMI står for Non ST-elevasjons myokard infarkt.)

– Hvert år diagnostiserer vi rundt 13200 hjerteinfarkt i Norge. Vår utfordring i dag er det at 75 prosent har et NSTEMI-infarkt. Ute finner vi STEMI-ene, de som har ST-elevasjon. Kan vi gjøre noe for de andre?

Av de 75 prosentene med NSTEMI så tyder nye studier på at 20 prosent av kan ha fordel av samme behandling som STEMI-pasientene. Dette er rimelig ferske studier.

– Det er disse vi prøver å finne ute.

Utfordringen per i dag er at Norge har 54 sykehus. Av disse er det sju som har PCI. Idet man toucher lokalsykehuset med NSTEMI-pasientene så begynner klokka å gå veldig raskt.

– Vi må flytte teknologien inne på sykehuset ut i det prehospitalte rommet. Kan vi finne NSTEMI-ene der? Vi tar troponin som gir svar på 12 minutter og vi tar ultralyd.

Har pasientene et infarkt som vises på EKG hopper man over dette.

– Dette er gøy, og det er ambulansepersonellet sjøl som gjør dette. Og kan vi gjøre det på Sørlandet, så kan dere gjøre det. Det er også gøy hvordan dette skaper engasjement i tjenesten vår.
Nå begynner legevaktslegene også å ringe når de har pasienter med hjertesmerter som ikke gir utslag på EKG.