Hopp til hovedinnhold


Falske sykepleiere jobber på svenske sykehus

I Sverige arbeider nå sykepleiere med autorisasjon, til tross for at de ikke har gjennomført utdanningen. Det avslører Uppdrag granskning i SVT (tilsvarende norske Brennpunkt).

Uppdrag gransknings kartlegging avslører et bedrageri der falske sykepleiere oppgir at de har studert heltid i Romania og Polen. Samtidig har de bodd og jobbet i Sverige.

Ved hjelp av utenlandske eksamensbevis har sykepleiere blitt godkjent og legitimert av Socialstyrelsen i Sverige. Selv om eksamenbeviset er ekte, så har man ikke deltatt i undervisningen, viser Uppdrag gransknings kartlegging.
“Alex”, som i dag jobber på Sahlgrenska universitetssjukhuset, forteller at han dro til skolen i Romania for å ta slutteksamen. Etter at han fikk eksamensbevis og ble legitimert sykepleier, først i Romania, deretter i Sverige.
– Hittil har jag klart meg ganske bra, jag har ikke gjort noe feil. Heller ikke i akutte tilfeller, da ringer man bare ambulansen.

– Jeg sa at jeg har liten erfaring

I to av de tre årene som  “Alex” ifølge sitt eksamensbevis studerte til sykepleier, jobbet han som lastebilsjåfør i Sverige. Samtidig lærte han seg svensk for innvandrere.
For å lære seg om jobben arbeidet han noen måneder som hjelpepleier.
Har du lurt på om det kan utgjøre en risiko for pasienten? 
– Det har jeg sagt på intervjuene også, at jeg ikke har så mye erfaring. Og at jeg ikke har jobbet før.

Minst 27 personer har lurt seg inn i helsetjenesten

“Alex” er ikke alene om å ha autorisasjon til tross for at han ikke har korrekt utdanning.
Uppdrag gransknings kartlegging viser at til sammen 27 personer som har autorisasjon i helsetjenesten har lurt seg inn på ulike måter.
Det handler ikke bare om personer som sier at de har studert utenlands, men også de som har forfalsket eksamensbevis. En del undersøkes nå av politiet. Andre er allerede dømt, og noen jobber på sykehus rundt omkring i Sverige.
Dessuten har 335 ulegitimerte leger og sykepleiere blitt ansatt uten kontroll. Personene kan i disse tilfellene ha rett utdanning - men har ikke søkt om å få autorisasjon av Socialstyrelsen.

Utdanningen skal skje på heltid

I EU finnes et direktiv som detaljert beskriver hvordan sykepleierutdanningen skal gjennomføres for å garantere pasientsikkerheten. Utdanningen skal skje på heltid, og inneholde 4600 timer med undervisning - halvparten teori og halvparten praksis.
Les mer om saken hos SVT.se