Sp skuffet over responstid-nekt fra Ap

Ap vil ikke sikre flertall til et Sp-forslag om å lovfeste responstid-krav for ambulanser, ifølge Trønder-Avisa (krever innlogging).

Inni ambulansen. Foto: Thinkstock

Senterpartiet mener ambulansenes anbefalte utrykningstider for akutte oppdrag, må gjøres om til lovpålagte krav.

KrF og SV ble med på Sp-forslaget og Ap kunne sikret flertall, da helsekomiteen behandlet saken torsdag. Men Ap gikk heller inn for å be om ei stortingsmelding om ambulanseberedskapen.

– Jeg er veldig skuffet, sier Marit Arnstad (Sp).

Hun frykter at helseforetakene vil bruke tiden fram til stortingsmeldingen kommer til å legge ned ambulansestasjoner.

– Hvis man skal lovfeste de responstidene som gjelder i dag, så står man i fare for å spikre noe som ikke er godt nok, sier Ingvild Kjerkol, Aps helsepolitiske talskvinne til Trønder-Avisa.

Mener sorteringen må gjennomgås

Ap mener problemet er at ambulansetjenesten ikke har gode nok systemer for å sortere mellom oppdrag av ulik hastegrad.

– Vi bør ha en gjennomgang av dette før vi lovfester responstidkrav, sier Kjerkol.

En av endringene det kan være aktuelt å vurdere i meldingen, ifølge Ap, er innretningen av de ulike hastegradene i ambulansetjenesten. Per i dag sorterer AMK-sentralene ambulanseoppdragene etter tre forskjellige hastegrader, med tre forskjellige farger.

– I Storbritannia har de en egen lilla kode for de aller alvorligste hendelsene, der man har åtte minutter responstid. Vi må i den retning også i Norge, sier hun.

Sp: – En stortingsmelding vil ta vinter og vår

Arnstad, som er parlamentarisk leder for Senterpartiet, ble med på forslaget fra Ap om en stortingsmelding, men synes egentlig det haster mer enn som så.

– Det er greit nok med en stortingsmelding, men det vil ta vinter og vår. Og i mellomtiden kan helseforetakene se sitt snitt til å skynde seg å sentralisere ambulansetjenesten flere steder, sier Arnstad, som mener det haster at helseforetakenes eier, staten, avklarer hva den mener med responstidene.

Nå frykter hun for at Helse Nord-Trøndelag skal legge ned ambulansestasjonen i Snåsa.

– Det er prekært for Snåsa. Jeg er redd dette bidrar til at vi ikke har noe pressmiddel som kan hindre nedlegging av ambulansestasjonen der, sier hun.

– Er du sikker på at det ville hjulpet med lovkrav til responstider?

– Ja, for det viser seg at helseforetakene ikke føler seg forplikta til dagens responstider. Forpliktende responstider er det eneste som kan motvirke sentralisering, sier hun, og avviser at helseforetakene kan løse beredskapen i grisgrendte strøk med andre løsninger enn med ambulanser.

Ifølge ambulanseforbundet Delta står 12–13 stasjoner i hele landet i fare for nedleggelse.

Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.