Hopp til hovedinnhold


Ambulansetjenesten reagerer: – Påstandene sprer frykt

Lederne for ambulansene i Oslo og Akershus er oppgitt etter påstander om at dagens organisering kan sette liv og helse i fare. – Folk i Asker og Bærum kan føle seg trygge, vi har kortest responstid i landet sier de til Budstikka.

Det sier ambulansesjef Ola Borstad i Oslo universitetssykehus (OUS) og Christian Buskop, stedfortredende klinikksjef og sjef for luftambulansen i OUS etter et innslag på NRK Østlandssendingen 6. november. (Innslag 2.)

På Østlendingen 9. november tilbakeviser Oslo universitetssykehusene og Vestre Viken påstandene og sier de er fornøyd med samarbeidet. (Innslag 3.)

I dag ligger ambulansetjenesten i Asker og Bærum under OUS.

I NRK-innslaget hevder tillitsvalgte fra Fagforbundet, Delta og Sykepleierforbundet at ambulanser ikke kommer fort nok frem. De mener organiseringen kan skape fare for liv og helse. Særlig reagerer OUS-lederne på påstanden om at dette skal ha gått ut over spebarn.

– Dette har ingen rot i virkeligheten og er egnet til å spre frykt i befolkningen. Vi har spesialkompetanse på å frakte syke barn og har ambulanser stående både i Asker og Bærum. I de få tilfellene der en nyfødte trenger annen spesialisthjelp blir barnet raskt transportert videre. I snitt tar det fem minutter før ambulansen er klar til å hente en nyfødt. Kvinner som skal føde på Bærum sykehus er trygge, sier Borstad og Buskop.

Oppgitt og indignert

– Alt tyder på at servicen vi yter er svært bra. Derfor blir vi indignert og oppgitt når noen påstår noe annet, sier klinikksjef Buskop, som tilbakeviser påstanden om at spebarn skal ha ventet 12 timer. Han viser til dokumentasjon som viser at lengste ventetid på ambulanse var på 18 minutter for barn i kuvøse i fjor, noe som er innenfor kravet fra myndighetene.

– Bygger på misforståelse

Fagdirektør Halfdan Aass i Vestre Viken opplyser at uttalelsen fra de tillitsvalgte bygger på en misforståelse.

– Dette gjaldt et barn som skulle tilbakeføres til Drammen etter behandling på et sykehus i Oslo. Det var ikke en akutt situasjon, men et transportoppdrag som var avtalt, men dessverre måtte utsettes. Det fikk imidlertid ingen konsekvenser for barnet som var i trygge hender der det var, sier Aass som er klar på at fødende på Bærum sykehus kan føle seg trygge og legger til at samarbeidet med OUS er svært godt.

Etter at Bærum sykehus kom inn under Vestre Viken har Asker og Bærums ambulansetjeneste blitt administrert fra Oslo. Når Røyken, Hurum og Asker kommuner slås sammen i 2020, er det foreløpig uvisst hvordan organiseringen blir, ifølge Aass.

OUS har i alt 60 ambulanser, hvorav tre er stasjonert i Bærum og to i Asker. OUS-sjefene mener organisasjonen fungerer på beste måte og bør opprettholdes også etter kommunesammenslåingen.

– Vi kan sømløst overføre ressurser fra andre steder og har god erfaring med å gi service til andre sykehusområder. Det blir dessuten kunstig å trekke et skille, midt i et befolkningstett område, sier Ola Borstad.

Også de tillitsvalgte selv mener tv-innslaget ga et skjevt inntrykk.
Les mer om saken hos Budstikka