Mener nye Apple Watch 4 viser veien til det moderne helsevesenet

Til og med det amerikanske helsedirektoratet uttrykker begeistring over de nye sensorene i Apples siste klokke, skriver digi.no.

Lanseringen av Apple Watch Series 4 er nok et skritt mot å flytte avanserte diagnostisk utstyr ut fra helsevesenet og hjem til forbrukeren. Spesielt det at klokken kan gi brukerne mulighet til å overvåke hjertet gjennom å kunne ta en EKG. Det mener lege og daglig leder i Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård.

— Selvfølgelig blir ikke dette det samme som en tilsvarende undersøkelse på et legekontor eller et sykehus hvor vi måler med 12 ulike elektroder. Apple Watch 4 måler de elektriske signalene på to punkter ved at brukeren legger fingeren på den ene armen på kronen på klokka. Spørsmålet blir hvor gode målinger det blir, men dette åpner for at brukerne kan måle mange ganger om dagen og få et helt annet bilde over tid enn i helsevesenet. Det åpner en masse helt nye muligheter, sier Skarsgård til digi.no.

Han mener det å kunne måle ofte og over tid vil kunne avsløre tilstander som ikke er mulig å se på en engangsmåling.

— Det å kunne monitorere hjerterytmen over tid kan være viktig for en del risikogrupper, selv om det kanskje ikke er den viktigste funksjonen for unge friske brukere, sier Skarsgård.

Det amerikanske mektige helsedirektoratet, FDA, er av samme oppfatning. I kjølvannet av Apples lansering sendte de ut en erklæring hvor de støtter opp om utviklingen av digitale helsesensorer til forbrukere. De mener at dette er med på å endre måten helsetjenester leveres på og at det er et paradigmeskifte når folk kan utføre sine egne målinger.

FDA nevner spesielt Apples to apper som bruker EKG-sensoren og puls-sensoren i klokka. EKG-sensoren kan oppdage hjerteflimmer og overvåke hjerterytmen, mens den andre bruker pulssensoren for å analysere pulsen og lete etter uregelmessigheter. Skulle appen oppdage noe, vil den varsle brukeren.

Det at FDA så eksplisitt går ut og ønsker denne utviklingen velkommen mener Skarsgård er svært viktig. Det vil påvirke de som utvikler slik utrustning og det vil bidra til å flytte makt over til folk flest.

Kan fungere som en trygghetsalarm med fallsensor

En annen ting som kom med AppleWatch 4 er forbedring av de tidligere sensorene slik at de kan oppdage om brukeren faller. Når klokka også har GPS og eSIM åpner det et nytt marked.

Blodsukker

Den neste store hellige gralen er klokker eller armbånd som måler blodsukker og andre parametere gjennom huden. Det jobbes med slike på mange steder i verden, ikke minst hos Prediktor medical i Fredrikstad hvor de er kommet langt.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.