Hopp til hovedinnhold


Ansatte advarer: Frykter fagmiljøer vil forvitre og at pasienttilbudet vil lide

Ansatte ved Kristiansund sjukehus frykter forvitring hvis fødeavdelingen legges ned, skriver Tidens Krav.

Det går fram av et åpent brev som tillitsvalgte og en rekke leger ved sykehuset har sendt styre, ledelse og klinikkledelse i Helse Møre og Romsdal.

«Vi frykter en nedlegging av fødeavdelingen i Kristiansund etter hvert vil føre at vaktsjiktet for gynekolog, anestesilege og operasjonssykepleier vil være truet som følge av redusert behov for akutt beredskap. Jordmødrene og barnepleiere vil kunne forsvinne i sin helhet. Nedlegging av føden vil kunne bli brukt som argument for å legge ned barneavdelingen fordi man reduserer behovet for barnelege. De resterende fagmiljøene risikerer å forvitre, og tilbudet til pasientene vil lide», advares det i det åpen brevet.

Frykter personalflukt

Fagmiljøene uttrykker bekymring for rekrutteringen og muligheten for å beholde kompetanse fram mot nytt sykehus står ferdig. Man viser til en ROS-analyse fra 2014 som påpeker en slik risiko.

«Funksjoner som skal videreføres til SNR anbefales bygget opp i ROS-analysen. Det ble også frarådet å legge ned avdelinger som skal oppbemannes i et nytt sykehus og anbefalt at dagens fagmiljø skal beholdes, helst styrkes. Hvordan skal man gi et forsvarlig tilbud til befolkningen i interimsfasen dersom man hverken klarer å rekruttere nytt personell eller holde på det eksisterende? Et svekket fagmiljø ved Kristiansund sykehus i interimsfasen inn mot SNR vil føre til et svekket fagmiljø når sykehuset står ferdig. Man må rekruttere og beholde faglige tilbud for å fremstille SNR som en attraktiv arbeidsplass», skriver de ansatte.

Det pekes på helt konkrete følger for rekrutteringen.

«Flere av våre overleger har sagt at pendling til Molde sykehus er uaktuelt. To vil pensjonere seg og en ville slutte. Hva er i så fall rekrutteringsplanen til ledelsen for å sikre nødvendig kompetanse når man går økende vaktbelastning i møte? Her må man ha en klar plan før man velger å slå sammen avdelingene. Fagmiljøet ved gynekologisk avdeling i Kristiansund føler seg forbigått av ledelsen. God informasjon og kommunikasjon har vært en mangelvare som har ført til usikkerhet rundt egen situasjon», skriver de ansatte.

Pasientlekkasje

Det advares også mot konsekvenser i form av pasientlekkasje, som igjen vil få negative følger for helseforetakets økonomi.

Les mer her