Helseekspressen fra Sør-Helgeland: – Jeg føler meg trygg og her får jeg god hjelp

Det er tidlig morgen i Brønnøysund. Halvmørket henger ennå over byen idet en hvit buss svinger ut i veien i retning nord. Det er Helseekspressen på vei mot sykehusene i Sandnessjøen, i Mosjøen og på Mo, skriver Helgelendingen (krever innlogging).

Om bord har pasienter og pårørende funnet plassene. sine. Torgeir Åsvik sitter bak rattet. Det er få passasjerer denne litt hustrige novemberdagen – bare sju pasienter og pårørende. Men enkelte dager kan alle de 14 setene være opptatt. Bak i bussen er det plass til to bårepasienter, men i dag er bare den ene plassen i bruk.Ambulansearbeider Bjarne Holmberg griper mikrofonen. Ønsker de påstigende velkommen om bord til denne, for noen, seks timer lange bussturen med siste stoppested på Mo.

Alle passasjerene denne mandagen har tatt turen før – noen mange ganger. Snart halvslumrer de i takt med motorduren mens kjent landskap fyker forbi.

Helseekspressen fra Sør-Helgeland startet på den første turen den. 25. mai i 2016. Siden da og fram til 1. november i år har den fraktet 6942 passasjerer til de tre sykehusene. Og i snitt har de hatt iallfall én bårepasient med seg på hver eneste tur.

12-13 timer fram og tilbake

Turen over Forvik innebærer to ferjer. Turen tar nesten tre timer til første stopp som er sykehuset i Sandnessjøen. Deretter går ferden videre til Drevja, der pasientene som skal til behandling i Mosjøen, blir hentet med drosje. Og klokka 13.20 stopper bussen utenfor sykehuset på Mo – en tur som til sammen har vart i seks timer. De fleste pasientene som skal til dagbehandling, tar den samme bussen tilbake igjen om ettermiddagen. Etter 12 -13 timer kan de endelig gå av bussen i Brønnøysund. De som kommer fra Sømna eller Vega må ta siste etappe på egen hånd.

71 år gamle Wigdis Drevland fra Toftsundet er blitt skral til beins på sine eldre dager. Nå trenger hun en arm å holde i og en rullestol når hun skal ut. Nå skal hun til behandling ved sykehuset i Sandnessjøen. Bagen står klar på setet.

– Og så er servicen så god. Og skulle det skje noe, så har vi en erfaren ambulansearbeider med oss i bussen, sier hun og det nikkes langs seterekkene. Ja visst er dette storveies.

Les mer her (krever innlogging).

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.