Sepsiskjeden – for raskere behandling

Hvert år får et tusentalls skåninger sepsis. Hver time teller når den dødelige og vanskelige tilstanden skal bekjempes med riktig antibiotika og videre behandling. Derfor har alle Skånes sykehus nå innført behandlingskjeden Sepsiskjeden. Resultatene er forbløffende, skriver Vetenskap & Hälsa.

Det var da legen og forskeren Mari Rosenqvist arbeidet på akutten ved Skånes universitetssykehus i Malmö at ideen ble klekket ut. Der så hun at sepsispasienter ikke alltid ble tatt hånd om på optimalt vis.

Det var i 2011, og kardiologene hadde innført et særskilt spor for pasienter med hjerteinfarkt, og nevrologene arbeidet med sitt slagspor. Så jeg tenkte: ”Hvorfor ikke et sepsisspor?”.

Forhåndsvarsles ved mistanke

Tenkt og gjort. Mari Rosenqvist kartla situasionen og en kjede, som steg for steg bestemte hvordan mistenkte sepsistilfeller skulle tas hånd om, ble innført på prøve i Malmö. Fra og med nå skulle sykehuset forvarsles ved mistenkt sepsis – så tidlig som det var mulig.

Resultatene lot ikke vente på seg. Med den nye arbeidsmetoden fikk 90 prosent av de mest alvorlig syke infeksjonspasientene antibiotika innen en time. Tidligere var tallet 22 prosent.

Les hele saken hos Vetenskap & Hälsa

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.