Flere helseforetak har færre pasientskader

I 2017 oppsto det en pasientskade i 13,7 prosent av sykehusoppholdene i Norge. I 2016 var tallet 13, 9 prosent. Sannsynligvis kunne rundt halvparten av disse skadene vært forebygget, ifølge I trygge hender 24/7.

Det viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. Selv om omfanget av pasientskader er uendret på nasjonalt nivå, har flere helseforetak oppnådd en nedgang. Særlig helseforetak som hadde et høyt nivå av pasientskader i utgangspunktet, merker en positiv endring.

Datagrunnlaget gjør at målingene ikke er egnet til sammenligning mellom helseforetak.

– Det er godt å se at flere helseforetak har en nedgang i pasientskader, men vi har fortsatt en jobb å gjøre. Mange av de som legges inn på sykehus kommer ut med en skade de ikke hadde til å begynne med. Det er en belastning for den enkelte pasienten, og det bidrar også til økte kostnader og lengre helsekøer, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Ifølge OECD utgjør behandling av pasientskader hele 15 prosent av det totale sykehusbudsjettet i OECDs medlemsland. Tall fra Sverige anslår om lag det samme. Det betyr at store summer hvert år går til å behandle pasientskader som kunne vært unngått.

Helse- og omsorgsdepartementet har et mål om å redusere antallet pasientskader i Norge med 25 prosent fra 2012 til 2018.

Les mer om saken hos I trygge hender

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.