Hopp til hovedinnhold


Kystvaktas NH-90-helikoptre blir minst 14 år forsinket – dette er dommen fra riksrevisjonen

17 år etter at «skandalehelikoptrene» først ble bestilt for åtte milliarder kroner, har Forsvaret bare fått ett i endelig versjon. I dag kom Riksrevisjonen med knallhard kritikk i ny rapport, melder NRK.

«Når suksess er det viktigste for oppdraget, er NH90 løsningen».
Slik reklamerer produsenten Nato Helicopter Industries (NHI) for NH90-helikoptrene på sine nettsider. Men for det norske Forsvaret har anskaffelsen av nettopp disse helikoptrene vært langt unna en suksess foreløpig.
I dag kom Riksrevisjonen med knallhard kritikk i ny rapport.
– Anskaffelsen av NH90-helikoptrene har sviktet på en rekke områder, konkluderer riksrevisor Per-Kristian Foss.
Riksrevisjonen legger en stor del av skylden for NH90-trøbbelet på den utenlandske leverandøren av flyene, men retter samtidig betydelig refs mot Forsvarsdepartementet og Forsvaret.
– Det har vært mangler i kontrakten, dårlig planlegging og manglende koordinering og styring i lange perioder, sier Foss.
Helikoptrene ble bestilt hos NHI i 2001. Alle de 14 helikoptrene skulle opprinnelig vært levert innen utgangen av 2008.
I mai 2018 er bare halvparten av de 14 helikoptrene levert, alle unntatt ett i en begrenset øvelsesversjon. Det første helikopteret i endelig versjon som ble levert i 2017 har fortsatt vesentlige mangler i forhold til det som er avtalt.
Som følge av de tekniske problemene, har helikoptrene bydd på vært svært få flytimer, lav tilgjengelighet og sterkt begrenset operativ virksomhet.
Les mer om saken hos NRK