Sykehuset Innlandet behandlet over 900 hoftebrudd på ett år

I fjor behandlet Sykehuset Innlandet 909 hoftebrudd, de fleste i Elverum og på Gjøvik. Det har tidligere vært et problem at behandlingen har vært ulik ved de forskjellige sykehusene. Dette har Sykehuset Innlandet grepet fatt i, melder Østlendingen.

Hoftefraktur. Kilde: Wikimedia Commons.

Målet er kortere liggetid og bedre resultat.

Rask behandling av hoftebrudd er avgjørende, og det jobbes nå med å innføre en enhetlig behandling på alle sykehusene i Hedmark og Oppland som tar imot pasienter med hoftebrudd.

Hvert år opplever omtrent 10.000 mennesker hoftebrudd i Norge. De aller fleste skadene er hos eldre mennesker, og over halvparten av bruddene er lårhalsbrudd. Hoftebrudd kan være svært alvorlig, og en høy andel pasienter dør innen et år etter brudd, ikke av selve bruddet, men fordi de blir syke eller sykdomsbildet blir forverret.

Sykehuset Innlandet behandlet i 2017 totalt 909 hoftebrudd fordelt på fem avdelinger.

Gjøvik behandlet flest hoftebrudd (263) med Elverum (258) som nummer to. Lillehammer behandlet 209 hoftebrudd, Kongsvinger 137 og Tynset 42.

– Det var tidligere en enorm variasjon avdelingene imellom. Nå har vi utarbeidet en prosedyre, som alle skal følge, opplyser Embjørg Lie, avdelingssjef for kvalitet og pasientsikkerhet i Sykehuset Innlandet.

En arbeidsgruppe bestående av Lie, Ove Talsnes, Jon Petter Blixt og Kristin Kolloen har utarbeidet de nye prosedyrene.

Ved Sykehuset Innlandet ser man for seg pasientforløpet ved hoftebrudd på denne måten (hentet fra internbladet SI Magasinet):

Prehospitalt (før sykehusinnleggelse): Ved fall og mistanke om hoftebrudd skal det så raskt som mulig tilkalles hjelp via 113. Ambulansepersonell henter pasienten, starter kartlegging av pasientens tilstand og iverksetter nødvendig smertelindring og behandling. Akuttmottak varsles 10 minutter før ankomst sykehuset slik at blodprøver og røntgenbilder kan bestilles. Ved ankomst trilles pasienten rett gjennom akuttmottak direkte til røntgen.

På sykehus: Røntgenbilder skal være tatt innen 20 minutter etter ankomst sykehus. Innen en time skal røntgenbilder være vurdert, diagnose stilt og tidspunkt for operasjon fastsatt. Pasienten får deretter informasjon av kirurg, anestesilege og sykepleier og klargjøres for operasjon. En elektronisk melding om innlagt pasient med forventet utskrivingsdato sendes til kommunen, som dermed kan forberede seg på utskrivelsen. Målet er at pasienten skal være operert innen 24 timer.

Ferdig operert: Fysioterapeut koples på. Pasienten mobiliseres opp på sengekanten allerede på oppvåkningsenheten. Liggetid for en hoftebruddpasient i Sykehuset Innlandet er mellom tre og fem døgn. Etter dette skrives pasienten ut og videre rehabilitering og oppfølging overføres til kommunene, pasienten selv og pårørende. Deretter iverksettes nødvendige tiltak for å forebygge nytt fall.

Les mer om saken hos Østlendingen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.